Programul Rabla Local 2023. Care sunt condițiile de înscriere și ce valoare are voucherul

Mihnea Tălău 01.08.2023, 11:24
Programul Rabla Local 2023. Care sunt condițiile de înscriere și ce valoare are voucherul

Programul Rabla Local 2023 a debutat pe 31 iulie, la ora 10 dimineața. Programul este disponibil la nivel național, dar se va desfăşura doar prin autorităţile publice locale care decid să participe. Conform ministrului Mediului, Mircea Fechet, peste 500 de primării s-au înscris în programul Rabla Local.

Înscrierile în program au început cu întârziere

Numai că, de la început, s-a pornit cu stângul. Înscrierile în program au început cu o întârziere de aproape două ore din cauza unor problemele tehnice la aplicație.

Ministerul Mediului a anunță că se pot face înscrieri pe siteul AFM în programul Rabla Local 2023, însă din cauza „numărului foarte mare de accesări” acestea se „desfășoară într-un rimt mai lent”.

Pentru 2023, programul Rabla Local beneficiază de o alocare de 240 milioane de lei.

Programele Rabla și Rabla Plus încep peste câteva zile: ce trebuie să știe românii care vor o mașină nouă

Programul Rabla Local 2023, condiții

Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei. Singura condiţie este că, timp de 3 ani de la obţinerea banilor, beneficiarul programului nu va putea cumpăra o maşină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5.

În cadrul programului Rabla Local, ministerul Mediului va suporta 80% din buget, prin Fondul de Mediu, iar 20% va fi suportat de către autoritatea publică locală.

Condiții de eligibilitate mașină pentru Rabla Local 2023:

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;

b) la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;

c) are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară; d) conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

d) conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Condițiile pe care trebuie să le respecte persoanele fizice care se înscriu în program:

1) Să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;

2) Să deţină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică;

3) Maşina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin 5 ani;

4) Să nu aibă restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat;

5) Să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului; să nu folosească aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări din alte programe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...