Programul Rabla 2: ce este această nouă schemă de ajutor, câți bani primești pentru o mașină veche și când se dă startul

Bogdan Bârliga 12.04.2022, 16:55
Programul Rabla 2: ce este această nouă schemă de ajutor, câți bani primești pentru o mașină veche și când se dă startul

Programul Rabla 2022 și Programul Rabla Plus 2022 sunt în desfășurare, dar autoritățile încearcă și prin alte metode să reducă numărul mașinilor vechi.

Noul program se adresează celor care dețin un autoturism vechi și nu vor să-l caseze pentru a cumpăra o mașină nouă.

Ce este programul Rabla 2

În primul rând bugetul alocat pentru Programul Rabla și Programul Rabla Plus nu poate acoperi toate solicitările celor dispuși să predea mașina veche pentru a cumpăra un autoturism nou.

Pe de altă parte sunt foarte mulți români aflați într-o situație financiară dificilă, care au mașini vechi și nu pot cumpăra una nouă nici cu ajutor de la stat.

Din aceste motive a apărut propunerea unui program prin care statul să ofere o sumă de bani celor dispuși să renunțe la mașina veche fără a cumpăra una nouă.

Programul Rabla 2 se adresează celor care dețin un autoturism vechi și sunt dispuși îl caseze fără să cumpere ulterior o altă mașină.

Câți bani primești pentru mașina veche prin Programul Rabla 2

Cei care au o mașină veche și sunt dispuși să renunțe la aceasta prin acest nou program vor primi 3000 de lei, iar programul Rabla 2 ar trebuie să înceapă de pe 1 iulie 2022.

„Am discutat cu ministrul Mediului ca de la 1 iulie să intre în vigoare programul ‘Rabla 2’ (…). Suceava are deja un proiect pilot, Sfântu Gheorghe, de asemenea, îl derulează. În ce constă? Maşinile mai vechi de 15 ani să poată fi predate administraţiilor locale (…), vor primi pentru acea maşină mai veche de 15 ani 3.000 de lei. 1.500 de lei pune primăria, 1.500 de lei pune Agenţia Fondului de Mediu, prin Ministerul Mediului. Prin acest program mai luăm o grămadă de rable de pe domeniul public al oraşelor noastre şi facem loc maşinilor noi, nepoluante, verzi”,  a declarat recent preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc.

O nouă sesiune pentru Programele Rabla şi Rabla Plus

A treia sesiune de înscriere pentru Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus se derulează începând din data de 01 aprilie 2022, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu.

Autoritățile au alocat un buget pentru această etapă este de 17,5 milioane de lei pentru Rabla Clasic şi 26,5 milioane de lei pentru Rabla Plus.

Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) vor avea anul acesta un buget de aproximativ 2,7 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru onorarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor deja consacrate şi pentru finanţarea unor programe noi.

Bugetul total al Programului Rabla Clasic pentru perioada 2020 – 2024 va fi suplimentat cu 560 milioane lei pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice.

 

 

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...