Programă geografie BAC 2022. Materia de studiat pentru examen

Andra Daoud 21.06.2022, 21:08
Programă geografie BAC 2022. Materia de studiat pentru examen

Programa geografie BAC 2022 a fost publicată de Ministerul Educației în urmă cu ceva timp, pentru a-i ajuta pe elevi să se pregătească pentru examenul la această materie. La fel ca în cazul celorlalte materii, absolvenții de liceu au avut la dispoziție atât o programă după care să învețe, cât și variante de subiecte pentru a ști la ce să se aștepte la examen. Proba scrisă la geografie este opțională și se desfășoară miercuri, 22 iunie.

Programă geografie BAC 2022

Absolvenții de liceu susțin miercuri, 22 iunie, proba la alegere a profilului. Ministerul Educației a publicat, înainte de finalul anului școlar, programa ce conține materia pe care elevii de clasa a XII-a au avut-o de învățat la fiecare materie în parte. În ceea ce privește geografia, aceasta este materie opțională la Bacalaureat.

Dacă prima probă scrisă, cea la Limba Română, a fost obligatorie pentru toți candidații la BAC, iar cea de-a doua a fost proba specifică profilului (matematică pentru Real, istorie pentru Uman), la a treia probă elevii au avut de ales dintre următoarele materii: biologie, chimie, fizică, geografie, informatică, logică, psihologie, sociologie, filosofie și economie.

Programa geografie BAC 2022 se axează pe materia studiată de elevi pe parcursul clasei a XII-a, iar tematica este „Europa – România – Uniunea Europeană”. Au putut alege geografia la BAC elevii care au terminat la profilul umanist, filiera teoretică, profilul servicii, filiera tehnologică și toate profilurile și specializările de la filiera vocaţională, cu excepția profilului militar.

Elevii care dau BAC-ul la geografie vor avea de rezolvat 3 subiecte, fiecare valorând câte 30 de puncte, iar 10 puncte sunt din oficiu.

Ce evaluează programa geografie BAC 2022

Potrivit programei publicate de Ministerul Educației, în cadrul examenului de geografie de la BAC, se urmărește evaluarea următoarelor competențe ale elevilor:

 • Utilizarea corectă şi coerentă a terminologiei specifice domeniului pentru prezentarea aspectelor definitorii ale spaţiului european şi naţional.
 • Identificarea poziţiei elementelor de geografie fizică şi umană ale Europei și ale României reprezentate pe hărţi.
 • Explicarea unor succesiuni de fenomene şi procese naturale din mediul înconjurător (geografic), la nivelul continentului şi al ţării noastre.
 • Utilizarea reprezentărilor grafice şi cartografice, a datelor statistice pentru interpretarea realităţii geografice a Europei şi a unor ţări.
 • Analiza geografică a componentelor naturale şi sociale ale unui teritoriu la nivelul continentului şi al ţării noastre.
 • Prezentarea caracteristicilor de geografie fizică şi umană ale unui teritoriu la nivelul continentului şi al ţării noastre.
 • Prezentarea comparativă a elementelor de geografie fizică şi umană din Europa şi din România.
 • Explicarea relaţiilor observabile dintre sistemele naturale şi umane ale mediului geografic, dintre ştiinţe, tehnologie şi mediul. înconjurător la nivelul continentului şi al României prin analizarea unor sisteme şi structuri teritoriale şi funcţionale sau prin utilizarea datelor statistice şi a reprezentărilor grafice şi cartografice.
 • Prelucrarea informaţiei: transformarea (transferul) informaţiei dintr-un limbaj în altul, de exemplu din informaţii cantitative (date statistice) în reprezentări grafice, din reprezentări grafice în text sau în tabel etc.
 • Realizarea de corelaţii între informaţiile oferite de diverse surse (texte geografice, tabele, reprezentari grafice şi cartografice, imagini etc).
 • Rezolvarea de probleme.
programa geografie bac 2022
Programa geografie BAC 2022

Programă geografie BAC 2022 – elemente specifice

Potrivit ministerului, programa de examen la geografie este realizată în conformitate cu prevederile în vigoare pentru clasa a XII-a. Subiectele sunt formulate în așa fel încât să evalueze competența elevilor de a identifica în mod corect răspunsurile la cerinșe. În ceea ce privește materia și elementele specifice pe care elevii le-au avut de învățat din programă geografie BAC 2022:

Europa și România – Elemente geografice de bază

 • Spaţiul românesc şi spaţiul european;
 • Elemente fizico-geografice definitorii ale Europei şi ale României: relieful major (trepte, tipuri şi unităţi majore de relief) clima (factorii genetici, elementele climatice, regionarea climatică) hidrografia – aspecte generale;
 • Dunărea şi Marea Neagră învelişul biopedogeografic resursele naturale.

Elemente de geografie umană ale Europei şi ale României

 • harta politică a Europei;
 • România ca stat al Europei;
 • populaţia şi caracteristicile ei geodemografice sistemul de oraşe al Europei;
 • activităţile economice – caracteristici generale sisteme de transport;
 • Ţările vecine României.

 

Urmăriți Impact.ro și pe