Un proiect de lege referitor la programul de vizită în spitale a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Acesta prevede, printre altele, ca rudele pacienților să aibă voie să petreacă doar 30 de minute alături de aceștia, cel mult, cu unele excepții mai severe. Documentul se referă și la o obligație a spitalelor în ceea ce le privește pe rudele bolnavilor internați.
Dacă proiectul de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății va ajunge să se aplice, programul de vizită în spitale va fi de luni până vineri, între orele 15:00 și 20:00, și de sâmbătă până duminică, între orele 10:00 – 20:00.
Durata unei vizite va fi de 30 de minute. Însă, cu unele excepții. Mai exact, în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de Direcţiile de Sănătate Publică, programul va putea fi limitat la cel mult 15 minute, iar în secţiile în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală, programul de vizită va putea fi suspendat.
Pe de altă parte, dacă proiectul va ajunge să se aplice, în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică sau terminală, aparţinătorii vor avea dreptul de vizită în fiecare zi, indiferent de oră. În cazul copiilor internaţi în secţiile de terapie intensivă se va asigura prezenţa permanentă a unuia dintre aparţinători, dacă aceștia vor solicita acest lucru.
Similar, în cazul copiilor mai mici de 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile din unitatea sanitară se va accepta prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se va cere acest lucru. În cazul copiilor mai mari, până la împlinirea vârstei majoratului, se va putea accepta prezenţa unui aparţinător permanent doar cu acordul şefului de secţie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății prevede ca spitalele să fie obligate să le comunice rudelor pacienților unele informații, în cel mult două ore de la internarea bolnavilor.
Mai exact, dacă proiectul se va aplica, rudele vor avea dreptul să le fie comunicate, prin SMS sau apel telefonic, la cerere, următoarele informații: secţia sau compartimentul unde este internat pacientul, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate.
Pacienții vor primi, la internare, câte un cod numeric unic ce le va fi comunicat aparținătorilor acestora. Apoi, furnizarea telefonică de informații despre starea de sănătate a bolnavilor internați se va face doar în urma confirmării acestui cod.
Dacă programul de vizită este suspendat sau dacă starea de sănătate a pacienților nu permite ca aceștia să primească vizite, reprezentanții secțiilor în care aceștia se află internați vor avea obligația de a-i informa zilnic pe aparținătorii acestora despre starea și evoluția lor, prin intermediul medicului desemnat.
Mai mult, conform proiectului de lege, aparţinătorii trebuie să aibă dreptul de a discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul coordonator şi aprobat de directorul medical. Programul trebuie să fie afişat la loc vizibil, la intrarea în unitatea sanitară.