Scene de groază la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea, după ce o femeie însărcinată în 39 de săptămâni, care a fost diagnosticată anterior cu urgență la naștere, a fost internată după care a fost lăsată să aștepte în rezerva sa până când fătul a murit în pântec. Se pare că în momentul în care s-a internat, fătul se afla în viață.
UPDATE 22 septembrie 2022
Spitalul Buftea a ținut să reacționeze după ce femeie însărcinată în 39 de săptămâni a spus că a fost lăsată să aștepte în spital până când bebelușul său a murit în pântec. Conform spitalului, a existat o anchetă internă, iar rezultatele anchetei vor fi făcute publice după ce se va încheia ancheta penală în curs.
”Referitor la evenimentul produs la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:
Pacienta s-a prezentat în data de 27.06 a.c. la cabinetul din Ambulatoriul Integrat al spitalului, conform recomandării medicului curant (din data de 24.06.2022), pentru reevaluare clinică și ecografică, investigații clinice și paraclinice și evaluarea planului de management al cazului, inclusiv conduita terapeutică în sarcină. Consultul pacientei s-a realizat imediat, iar medicul curant a propus internarea pacientei în Secția Obstetrică Ginecologie a spitalului pentru supraveghere de specialitate și monitorizarea sarcinii.
În decurs de 12 ore au fost efectuate trei înregistrări cardiotocografice de rutină, la ultima dintre acestea fiind constatată absența bătăilor cardiace fetale, fapt confirmat și la examenul ecografic. Pacienta a fost informată în legătură cu absența activității cardiace fetale, i-a fost explicată conduita terapeutică de urmat în acest caz și a primit îngrijirile de specialitate necesare.
Deoarece în prezent este în derulare o anchetă penală, nu putem face publice alte informații cu privire la această situație regretabilă, dar, la finalizarea cercetării în curs, vom publica rezultatele acesteia”, sunt informațiile apărute pe site-ul spitalului Buftea.
Știre inițială
Potrivit avocatului femeii, care este şi preşedinte al Asociaţiei de protecţie a pacienţilor C.A.R.L.A (Conştientizare, Asigurarea Calităţii Actului Medical, Responsabilizare, Luptă, Alinare), femeia era însărcinată în 39 de săptămâni. În urmă cu scurt timp, aceasta a fost diagnosticată cu urgenţă la naştere, internată, după care a fost lăsată în rezervă până când fătul a murit în pântec, după cum susține avocatul.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Deşi se internase dimineaţă la ora 8:00 şi medicul declasare că este o urgenţă, femeia a aşteptat până seară la ora 19:00 pentru a fi refăcută o testare a funcţiilor vitale ale fătului, moment la care s-a constatat că decedase. De menţionat este şi faptul că la internare, fătul era în viaţă”, a declarat Adrian Cuculis.
Avocatul a ținut să mai menționeze faptul că s-a depus o plângere penală, iar DSP desfăşoară în aceste moment o anchetă la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea. Adrian Cuculis a mai mărturisit faptul că familia a mai trecut printr-o tragedie similară, când a mai pierdut un copil, chiar în acelaşi mod.
Un medic, dar şi clinica în care lucrează, au fost daţi în judecată la începutul acestui an de o femeie însărcinată cu gemeni. Procesul a fost deschis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, unde femeia a cerut daune de 500.000 de euro (5.000 de euro daune materiale şi 495.000 de euro daune morale) pentru malpraxis.
Femeia a rămas gravidă după o procedură de fertilizare in vitro și deoarece avea peste 50 de ani şi încă un copil, femeia a decis să apeleze la procedura de reducţie embrionară. În aces sens, femeia a decis să renunţe la unul dintre copii. Ulterior, femeia reclamă că doctorul i-a spus că unul dintre embrioni s-a oprit din evolutie, aşa că n-a mai fost nevoită să aleagă la care copil renunţă.
În proces, femeia a arătat că, „având încredere în cunoştinţele medicale ale pârâtului (n.red. medicul care i-a spus că unul dintre embrioni s-a oprit din evoluţie), nu s-a îndoit de rezultatul ecografiei şi a renunţat la discuţiile cu reprezentanta clinicii din străinătate în cadrul căreia s-a realizat fertilizarea in vitro, întrucât nu mai era necesară reducţia embrionară”. Însă după efectuarea unor ecografii realizate o lună mai târziu, la un medic ginecolog, femeia a aflat nu are un embrion, ci doi, astfel că ambii aveau activitate cardiacă şi dezvoltare normală.
„Deşi a solicitat de urgenţă clinicii în cadrul căreia a realizat fertilizarea in vitro să o programeze pentru procedura de reducţie embrionară, reclamanta a fost refuzată, motivat de faptul că această procedură se putea realiza fără riscuri până în jurul săptămânii a opta, iar acest termen era depăşit”, găsim notat în procesul de la Judecătoria Sectorului 1.
Cu toate acestea, Judecătoria Sectorului 1 nu s-a pronunţat, asta că și-a declinat competenţa, din cauza sumei solicitate, în favoarea Tribunalului Bucureşti.