Prognoza meteo zilnică, 22 iulie 2022. Vineri, valul de căldură va cuprinde toată România

Andra Daoud 22.07.2022, 05:30
Prognoza meteo zilnică, 22 iulie 2022. Vineri, valul de căldură va cuprinde toată România

Nu scăpăm de caniculă nici vineri, 22 iulie, dimpotrivă. Potrivit previziunilor meteorologice, valul de căldură se va intensifica și cuprinde toate zonele țării. Disconfortul termic va fi accentuat, mai ales în jumătatea de sud-vest. Care este prognoza ANM pentru ziua de vineri și la ce să ne așteptăm din punct de vedere meteorologic în perioada următoare.

Prognoza zilei de vineri, 22 iulie

Ziua de vineri aduce temperaturi ridicate în majoritatea regiunilor. Valorile înregistrate vor depăși pragul de caniculă în multe zone, iar maximele se vor încadra între 32 și 39 de grade Celsius. Cele mai mari valori se vor înregistra în Câmpia de Vest, undeva și disconfortul termic va fi accentuat. Pe litoral, valorile termice vor fi cuprinse între 28 și 30 de grade, în timp ce minimele se vor situa în jurul valorilor de 9-11 grade în depresiuni și 24-26 de grade în Dealurile de Vest.

Meteorologii anunță că indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-vest și în vest și local în sud, centru și sud-est. Se anunță cer variabil și senin, iar vântul va sufla slab și moderat. În a doua parte a zilei și noaptea, la munte și izolat în vestul țării se poate manifesta instabilitatea atmosferică.

Prognoza meteo zilnica, 22 iulie 2022. Vineri, valul de caldura va cuprinde toata  Romania
Prognoza meteo zilnica, 22 iulie 2022

Lipsa de precipitații afectează culturile agricole

Seceta provocată de lipsa precipitațiilor afectează agricultura, iar meteorologii anunță că și în perioada următoare precipitațiile vor fi deficitare. Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că ultima săptămână din iulie și începutul lui august vor fi marcate de secetă.

„Cel puțin până la sfârșitul lunii iulie și așa cum arată informațiile, până în jurul datei de 15 august, rămâne semnalul destul de robust pentru precipitațiile deficitare, ceea ce va face ca seceta agricolă să se extindă”, a explicat meteorologul Elena Mateescu.

„Posibil să mai avem și fenomene de instabilitate, cu precădere în zona montană, dar și în zonele nordice, nord-estice ale țării. Din păcate, cantitățile de precipitații insuficiente nu pot compensa seceta pedologică de lungă durată instalată încă din toamna anului 2021”, a mai spus meteorologul Elena Mateescu.

Finalul lunii iulie vine cu temperaturi caniculare în mare parte a țării, iar maximele pot depăși local 40 de grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe