Prognoza meteo: trei coduri de vreme rea în România. Zonele afectate și zilele cu temperaturile cele mai mici

Nicu Stan 11.02.2021, 14:50
Prognoza meteo: trei coduri de vreme rea în România. Zonele afectate și zilele cu temperaturile cele mai mici

Prognoza meteo: trei coduri de vreme rea în România. Zonele afectate și zilele cu temperaturile cele mai mici, sunt disponibile în articolul de mai jos.

Vine urgia. Meteorologii anunță ger și îngheț în cea mai mare parte a țării

Prognoza meteo. Meteorologii Administrației Naționalen de Meteorologie au emis trei coduri de vreme rea în România. Zonele afectate și zilele cu temperaturile cele mai mici, sunt disponibile în rândurile următoare.

Astfel, meteorologii ANM au anunțat că majoritatea teritoriului țării va trece printr-un val sever de frig. Avertizările de la meteorologi anunță intensificări ale vântului, ploi și chiar ninsori.

Cod galben în 16 județe

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat un cod galben de vreme rea pentru nu mai puțin de 16 județe situate în nord-vestul României. Meteorologii avertizează că vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile țării, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineri, 11/12 februarie,  gerul va cuprinde vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.

Treptat își vor face apariția și ninsorile, la început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, după care și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei. Meteorologii anunță că se va depune strat de zăpadă, în unele locuri consistent.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Vremea se va menține deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților, iar vântul va mai avea intensificări”, arată un comunicat al ANM.

De asemenea, în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, se vor înregistra precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că se pot acumula cantități de apă de 20-25 de litri pe metrul pătrat, iar pe arii restrânse până la 40 de litri pe metrul pătrat.

Ploile vor face loc ninsorilor

În jumătatea de vest a teritoriului, va ploua pe arii extinse, iar izolat se vor cumula 10-20 de litri pe metrul pătrat.

Un alt cod galben de vreme rea a intrat în vigoare joi, la ora 06:00 și expirat la ora 12:00. În vestul și nord-vestul țării se vor înregistra ploi și pe arii extinse sunt posibile depuneri de polei. Încet, încet, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar vântul se va intensifica și va avea viteze în general de 55-65 de kilometri la oră, viscolind ninsorile.

Ce județe sunt în cod galben

Codul galben vizează județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara. În zonele anunțate, pe arii restrânse, vor fi depuneri de polei.

Începând de joi, ora 12:00, până vineri, ora 12:00, vremea se va răci brusc și accentuat în toată țara. În noptea de joi spre vineri, 11/12 februarie, va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.

Unde sunt așteptate ninsori

Va ninge în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei. Se va depune un strat de zăpadă, pe alocuri substanțial. Local se va forma polei sau ghețuș.

De asemenea, vântul va avea intensificări în toată România, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55-65 de kilometri la oră și temporar peste 70-80 de kilometri la oră, mai ales în sud-vest, centru, est și sud-estul teritoriului.

Gerul se menține și săptămâna viitoare

La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70-90 de kilometri la oră, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100-120 de kilometri la oră.

De asemenea, ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată. Vremea va fi deosebit de rece, iar pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe parcursul nopților și dimineților.

Urmăriți Impact.ro și pe