Prognoza meteo pentru următoarele zile nu arată deloc bine. Vremea se schimbă brusc: ploi şi frig în toată ţara

Nicu Stan 17.05.2021, 14:26
Prognoza meteo pentru următoarele zile nu arată deloc bine. Vremea se schimbă brusc: ploi şi frig în toată ţara

Prognoza meteo pentru următoarele zile nu arată deloc bine. Vremea se schimbă brusc: ploi şi frig în toată ţara. Care sunt cele mai afectate zone, citiți în articolul de mai jos.

Cod galben de vreme rea. La munte va ninge și vor fi ploi în toată țara

Prognoza meteo pentru următoarele zile nu aduce deloc vești bune. Vremea se schimbă radical, vor fi ploi şi frig în toată ţara.

Începând de astăzi de la ora 15:00 și până marți dimineață la orele 6:00, Administrația Națională de Meteorologie anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate, precum și intensificări ale vântului.

Cod galben de ploi
Cod galben de ploi

Unde va ploua cel mai mult

Astfel, potrivit meteorologilor ANM, în intervalul cât activează codul galben de vreme rea, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Acesta se va manifesta prin ploi ce vor avea și caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și izolat grindină.

În plus, potrivit ANM, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 de litri pe metrul pătrar și, pe arii restrânse, aceste vor ajunge la 35-50 de litri pe metrul pătrat, cu precădere în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali.

Vântul va sufla cu putere

De asemenea, temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55-60 de kilometri la oră și în special în zona montană înaltă unde se va ajunge la intensificări de peste 70-80 de kilometri la oră. Astfel, în timpul ploilor, trecător, vântul va lua aspect de vijelie.

În plus, după expirarea primei avertizări va intra în vigoare un nou cod galben de intensificări susținute ale vântului. Noua avertizare de vreme rea va fi valabilă până marți seară la ora 23:00.

Marți, vremea se menține urâtă

Astfel, în cursul zilei de marți, 18 mai, vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor țării, cu viteze de peste 50-60 de limometri la ora, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70-80 de kilometri la oră.

În plus, la munte, în special în zonele înalte, rafalele vor depăși 80-100 de kilometri la oră. De asemenea, zonele afectate sunt Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, precum și nordul și nord-vestul României.

La munte va ninge

Conform meteorologilor ANM, tot pe parcursul zilei de marți, a fost emisă și o avertizare de ploi. Astfel, se așteaptă ca în Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) să plouă.

Cantitățile de apă cumulate vor depăși local 15-20 de litri pe metrul pătrat și izolat chiar 35-40 de litri pe metri pătrat. Nu în ultimul rând, ANM precizează că la munte, la peste 1800 de metri altitudine, vor fi şi ninsori.

Urmăriți Impact.ro și pe