Profeția despre inteligența artificială care confirmă scenariul din Terminator: care este soluția pe termen lung

Gabriel Peneș, Alexandru Puiu 31.05.2023, 13:43
Profeția despre inteligența artificială care confirmă scenariul din Terminator: care este soluția pe termen lung

Inteligența artificială a devenit un subiect controversat, mai ales odată cu apariția, în ultimele luni, ale ChatGPT, Bard și ale altor așa-numite modele de limbaj larg (LLM). Parcă niciodată ca acum, oameni ca Elon Musk și alte personalități implicate în domeniul AI n-au fost mai vocali în semnalarea pericolului pe care-l poate reprezenta pentru specia umană dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale, lucru ce s-ar putea termina ca într-un scenariu apocaliptic de tip Terminator.

Profeția despre inteligența artificială care confirmă scenariul din Terminator

Inteligența artificială începe să devină o problemă după explozia modelelor de limbaj larg, cu performanțe uluitoare în scurtul timp care a trecut de la lansarea lor, ca în cazul ChatGPT, de la Open AI.

Personalități din domeniu, precum Elon Musk, trag semnale de alarmă în privința unui posibil scenariu apocaliptic, precum în seria Terminator, dacă inteligența artificială nu este „ținută în frâu”.

Încă o dată, oameni profund implicați în industria de profil și experți în AI au emis o declarație de o singură propoziție confirmând efectiv aceste temeri.

„Micșorarea riscului de extincție din cauza AI ar trebui să fie o prioritate globală alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear”, se scrie în declarația postată pe site-ul Centrului pentru Siguranța Inteligenței Artificiale, o organizație cu misiunea „de a reduce riscurile la scară societală din cauza inteligenței artificiale”.

Profeția despre inteligența artificială care confirmă scenariul din Terminator: care este soluția pe termen lung
Experții din domeniul inteligenței artificiale sunt îngrijorați de pericolul acesteia asupra însăși existenței speciei umane

Care este soluția pe termen lung

Semnatarii declarației sunt specialiști din industria AI, inclusiv directorul executiv al OpenAI, creatorul Chat GBT, Sam Altman, șeful Google DeepMind, Demis Hassabis, dar și cercetătorii câștigători ai premiului Turing, Geoffrey Hinton și Yoshua Bengio, considerați de mulți nașii inteligenței artificiale moderne.

Este a doua astfel de declarație din ultimele luni. În luna martie, Elon Musk și alți peste o mie de specialiști din domeniul inteligentei artificiale, printre care cofondatorul Apple, Steve Wozniak, directorul general al Stability AI, Emad Mostaque, cercetători de la DeepMind, deţinut de Alphabet, au semnat o scrisoare transmisă de organizaţia non-profit Future of Life Institute (Institutul pentru Viitorul Vieţii) prin care cereau o pauză de șase luni în domeniul inteligenței artificiale.

„Ultimele luni au văzut laboratoarele de inteligență artificială blocate într-o cursă scăpată de control pentru a dezvolta și implementa minți digitale din ce în ce mai puternice pe care nimeni – nici măcar creatorii lor – nu le pot înțelege, prezice sau controla în mod fiabil”, se arăta în scrisoare.

De asemenea, luna aceasta, vorbind la summitul Consiliului directorilor generali organizat de The Wall Street Journal la Londra, fostul CEO Google, Eric Schmidt, a spus că îngrijorarea sa este că AI reprezintă „un risc existenţial”, iar guvernele trebuie să ştie cum să se asigure că tehnologia „nu este folosită greşit de oameni răi”,

Deși AI nu este (probabil) conștient de sine, așa cum s-au temut unii, ea prezintă deja riscuri de utilizare greșită și vătămare prin deepfake, dezinformare automată și multe altele. LLM-urile ar putea schimba, de asemenea, modul în care sunt produse conținutul, arta și literatura, afectând potențial numeroase locuri de muncă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....