Ce se întâmplă cu proiectul de lege prin care angajații ar urma să aibă liber când se închid școlile. A fost aprobat astăzi. Toate detaliile

Redacția IMPACT 12.03.2020, 15:41
Ce se întâmplă cu proiectul de lege prin care angajații ar urma să aibă liber când se închid școlile. A fost aprobat astăzi. Toate detaliile

Deputații au înaintat un proiect de lege care prevede ca angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți, în eventualitatea în care ar fi necesar să stea la domiciliul. Aceasta s-ar aplica pentru situații extreme, cum este situația de acum, a creșterii numărului de îmbolnăviri de coronavirus în România. Ce se întâmplă cu proiectul de lege?

UPDATE, 12 martie, ora 15.35. Proiectul de lege prin care părinții ar urma să primească liber dacă școlile se închid în urma unui caz de forță majoră a fost votat în cursul zilei de joi de Camera Deputaților. Parlamentarii au decis, cu unanimitate de voturi, să aprobe inițiativa legislativă. Astfel, unul din părinți va primi liber de la angajator, dacă aceștia au copii de până în 12 ani. În cazul copiilor cu dizabilități, limita de vârstă este 18 ani.

Zilele libere pentru părinții respectivi sunt plătite cu 75% din salariu, dar în limita maximă a 75% din salariul mediu brut pe economie. Angajatorii vor plăti acești bani din procentul de 2,25% pe care trebuie să îl livreze pentru salarii la stat.

Proiect de lege pentru ca părinții să stea acasă. În ce stadiul este inițiativa legislativă

Un proiect legislativ mai vechi prevedea ca părinților să le permită să stea acasă în eventualitatea în care școlile s-ar putea închide din diferite motive, fie din cauze de ordin meteorologic, fie din alte situații extreme care pot apărea. Inițiativa legislativă a fost amânată însă,marți.

Părinții nu vor putea rămâne, deocamdată, legal acasă pentru a avea grijă de copii. Foto: Unsplash
Părinții nu vor putea rămâne, deocamdată, legal acasă pentru a avea grijă de copii. Foto: Unsplash

Proiectul de lege suna în felul următor:

“Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt arondaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. (….) Persoanele au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decretează închiderea unităţilor de învăţământ respective”, se arată în proiectul iniţiat de deputaţi ALDE şi PSD, potrivit Agerpres.

Beneficiarii acestui proiect de act normativ sunt „părinţii ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ, precum şi părinţii copiilor cu dizabilităţi înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ”. Marți, 10 martie, Deputații au amânat dezbaterea acestui proiect legislativ.

Luni seară Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a transmis că toate unitățile de învățământ din România se vor închide în perioada 11 – 22 martie, pentru a se preveni răspândirea coronavirusului.

România se confruntă în prezent cu 17 cazuri confirmate de coronavirus. Deși cinci dintre pacienții infectați s-au vindecat, autoritățile au luat deja mai multe măsuri pentru a combate răspândirea coronavirusului. Măsurile prevăd și ca evenimentele cu mai mult de 1000 de participanți să fie suspendate, iar meciurile să se desfășoare fără spectatori. Și cele 14 teatre din Capitală care se află în administrarea directă a Primăriei Capitalei vor fi închise pentru public, potrvit informațiilor anunțate luni de Gabriela Firea.

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a depășit 4.000, potrivit CNN. Peste 113.000 de persoane au fost infectate cu COVID-19. Dintre acestea, aproape 63.000 s-au vindecat, în timp ce peste 47.000 au încă virusul activ.

Urmăriți Impact.ro și pe