Produsul care se ieftinește de la 1 mai în toate supermarketurile din România. Mai sunt și vești bune

Mihnea Tălău 27.04.2023, 19:50
Produsul care se ieftinește de la 1 mai în toate supermarketurile din România. Mai sunt și vești bune

Explozia prețurilor din ultima perioadă i-a exasperat pe români, care fac față cu greu vieții de zi de zi. Multe produse, odinioară ieftine, au ajuns pentru mulți un adevărat lux. De ieftiniri nu a fost până acum vorba, dar iată că vine o veste bună și pentru cumpărători.

De la 1 mai, pentru șase luni, prețul laptelui scade

Guvernul a hotărât să intervină și să vină în ajutor consumatorilor, începând cu 1 mai 2023, de când prețul laptelui se va mai apropia de realitate.

În urma negocierilor dintre reprezentanții ministerului Agriculturii cu fermierii, procesatorii și retailerii despre prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă un litru de lapte. s-a decis să se intervină.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că prețul laptelui urmează să se ieftinească cu 10% și că noul preț va fi menținut timp de șase luni de zile.

„Nu este normal ca laptele să iasă de pe poarta fermierilor cu prețul de 2 lei și să ajungă la consumatori cu prețul de 10 lei pe litru. Procesatorii vor reduce prețul cu 10% și tot cu 10% vor reduce prețul și retailerii”, a declarat Petre Daea.

Premierul României, Nicolae Ciucă, declară că a lăsat în sarcina Consiliului Concurenței să aplice aceste noi măsuri începând cu 1 mai 2023. Prețul laptelui se va ieftini la raft în toate magazinele din țară.

În urma scumpirilor, spre exemplu, brânza sau untul, produse din lapte, s-au scumpit și cu 30%.

Eticheta laptelui se schimba

Reducere cu 20% a prețului de la raft

Pe 21 aprilie, Consiliul Concurenței a anunțat că poartă discuții cu companiile care intenționează să facă parte din acordul voluntar pentru reducerea prețului la laptelui.

Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele de consum a fost convenit pentru o perioadă de șase luni și urmează să se aplice de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară.

Conform sursei citate, reducerea de minimum 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă în prezent peste 7 lei/litru și se va împărți între retaileri – 10%) și procesatori – 10%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...