Chiar președintele rus Vladimir Putin spunea, la începutul lunii iulie, că în prezent se creionează o nouă ordine mondială. Puțini ar fi crezut că schimbările aduse de conflictul militar de peste graniță ar putea transforma țara noastră într-un pion important în viitorul apropiat. Un produs banal poate face din România principalul exportator din Europa.
Războiul a blocat exporturile din țara invadată de armata trimisă de Moscova, o realitate ce va avea consecințe grave pentru statele europene ce depind de produsele ucrainene.
Statul român a făcut deja primii pași importanți pentru a umple o parte din golul creat pe piața internațională, pași ce ar putea transforma țara noastră în principalul exportator de sare din Europa.
Guvernul a adoptat un memorandum prin care își exprimă acordul pentru listarea pe Bursa de la București a companiei naționale producătoare de sare, iar exploatarea se va accelera în următorii ani.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„La iniţiativa Ministerului Economiei a fost aprobat Memorandumul privind admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor Societăţii Naţionale a Sării printr-o ofertă publică iniţială de vânzare derulată de către Fondul Proprietatea”, a anunţat Ministerul Economiei.
Societatea Română de Sare (Salrom) va fi listată pe bursă în prima jumătate a anului 2023, compania valorând peste 100 de milioane de euro. Fondul Proprietatea va vinde participația de 49 la sută pe Bursa de valori de la București.
„Aprobarea este o evoluţie pozitivă, deoarece permite Fondului să îşi exploreze opţiunile cu privire la o potenţială realizare totală sau parţială a deţinerii sale în companie“, menţiona FP în raportul financiar aferent primelor trei luni din 2022.
În prezent, Salrom este unicul producător de sare din România și are în jur de 1.500 de angajați.
„Prin aprobarea acestui memorandum, se încep demersurile pentru listarea la Bursă a acţiunilor Salrom. Acest demers este unul pozitiv, contribuind la creşterea vizibilităţii pentru companie şi calităţii guvernanţei corporative pentru companie.
Mai mult, va exista o transparenţă şi un interes din partea acţionarilor de a investi şi de a dezvolta Salromul. Investiţiile nu se fac numai din surse proprii, ci şi prin atragerea unor fonduri, fie ca vorbim de fonduri europene sau de atragerea unor fonduri prin instrumente financiare”, a precizat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
De la începutul războiului din Ucraina, din luna februarie 2022, deficitul de sare înregistrat pe piața europeană este de peste două milioane de tone, iar România ar putea suplini această lipsă.
Salrom administrează, în acest moment, șapte saline și își dorește ca în următorii ani să dubleze producția la 1,4 milioane de tone anual.
„Vom deschide noi perimetre de exploatare, tocmai pentru a mări capacitatea de producție a companiei, dorim să intrăm și pe alte ramuri industriale”, a declarat Constantin Dobrea, directorul Salrom.