Produsele la care nu ai voie să folosești făina de insecte. Decizia a fost comunicată de guvern

Beatrice Dumitru 28.03.2023, 09:44
Produsele la care nu ai voie să folosești făina de insecte. Decizia a fost comunicată de guvern

Comisia Europeană a autorizat în ianuarie 2023 comercializarea de produse alimentare ce conţin ingrediente derivate din insecte, precum greieri, lăcuste şi larve de viermi de făină. Dar guvernul unei țări din UE a anunțat decrete care prevăd măsuri drastice împotriva utilizării insectelor în unele preparate tradiționale.

Măsuri împotriva folosirii insectelor

Din 2021, Uniunea Europeană a autorizat comercializarea de produse pe bază de insecte pentru consunul uman, precum greierii, lăcustele migratoare şi viermii de făină, cu o etichetare clară şi un control al autorităţilor sanitare europene. Pentru făina din greieri de casă s-a dat undă verde la începutul lui ianuarie 2023.

După decizia Comisiei Europene, guvernul Italiei a luat măsuri și a anunțat că a aprobat patru decrete care reglementează utilizarea a patru tipuri diferite de făină derivată din insecte. Astfel, făina făcută din greieri, lăcuste migratoare, viermi de făină și larve nu va putea fi folosită în produsele tradiționale italiene, cum ar fi pastele și pizza.

Produsele la care nu ai voie să folosești făina de insecte. Decizia a fost comunicată de de guvern
UE a autorizat consumul de produse alimentare ce conţin ingrediente derivate din insecte.

Vom veghea la respectarea deplină a măsurilor anunțate cu poliția sanitară NAS, atât în ​​ceea ce privește interzicerea folosirii făinii de insecte în alimentele tipice dietei mediteraneene, precum pizza și pastele, cât și la etichetarea produselor care le conţin, care vor trebui să fie vizibile şi clare”, a declarat ministrul italian al Sănătăţii, Orazio Schillaci.

„Cetățenii trebuie să știe ce mănâncă”

Noile reguli mai prevăd ca alimentele care conțin insecte să fie etichetate cu litere mari și expuse pe rafturi separate de restul alimentelor, pentru ca oamenii să nu mănânce accidental insectele. Alimentele cu insecte vor fi, de asemenea, etichetate cu avertismente privind riscurile asociate cu consumul acestora.

Ceea ce prevăd decretele este o etichetă cu originea produsului, riscurile asociate consumului și cantitatea de făină de insecte prezentă, dar am prevăzut și rafturi speciale unde pot fi expuse în magazine, astfel încât cei care doresc să aleagă greieri, larve și lăcuste pot merge acolo, iar cei care nu vor, așa cum îmi imaginez majoritatea italienilor, pot sta departe”, a declarat Francesco Lollobrigida, ministrul italian al Agriculturii.

Oficialul italian a mai spus că Europa a autorizat comerțul cu făină de insecte, dar „cetățenii trebuie să știe ce mănâncă, din acest motiv prevedem certificare pentru ca cei care doresc să le consume să o poată face, dar cei care nu vor să nu o facă”.

ANPC, reguli pentru comercializarea produselor ce conțin insecte

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a stabilit câteva reguli pentru comercianți în ceea ce privește produsele ce conțin insecte, după ce acestea au intrat în lista cu alimente noi a Uniunii Europene. Iată care sunt acestea.

Produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte vor fi prezentate în suprafețele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, potrivit ANPC.

De asemenea, operatorii economici au obligația de a afișa, la loc vizibil, lângă standul separat, informația că produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte. Afişarea informaţiei va fi realizată pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului.

Sursele alternative de proteine sunt văzute ca parte a agendei de sustenabilitate a Uniunii Europene, iar vânzarea de insecte pentru hrană a fost permisă în Blocul Comunitar din anul 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...