Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat un proiect de ordin referitor la comercializarea produselor care conțin insecte. Documentul precizează, printre altele, unde trebuie să fie vândute acestea, în magazine.
ANPC a transmis că prin acest proiect de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la cumpărarea produselor ce conțin insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.
Conform proiectului de ordin publicat de ANPC, operatorii economici trebuie să le asigure consumatorilor informații clare și complete cu privire la produsele alimentare ce conțin specii de insecte.
„Având în vedere atribuțiile ANPC, de supraveghere și control, precum și de informare corectă a consumatoilor, considerăm că este necesar acest act normativ pentru protejarea consumatorilor”, au transmis reprezentanții instituției, care au precizat că propunerile și observațiile pot fi trimise în perioada 15 – 27 februarie la adresa de e-mail [email protected].
Potrivit proiectului ANPC, produsele alimentare ce conțin specii de insecte trebuie să fie prezentate într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate ce nu conțin insecte.
Proiectul ANPC precizează și care sunt specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, în conformitate cu Regulamentele de punere în aplicare (CE) nr. 2021/882, nr. 2021/1975, nr. 2023/5 si nr. 58/2023 ale Comisiei Europene.
Mai exact, printre acestea se numără: viermele galben de făină, lăcustele călătoare, greierii de casă și larvele gândacului de făină.
La nivelul Uniunii Europene a fost aprobată recent folosirea unei făini de insecte. Mai exact, a unei pulberi obținute din greieri de casă în diverse produse alimentare, printre care se numără: pâine, biscuiți, paste, sosuri, pizza, supe sau chiar băuturi, ciocolată, diverse gustări și altele.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a avertizat că produsele ce conțin pulbere din greieri de casă ar putea provoca reacții alergice în rândul persoanelor care au alergie la crustacee, moluște și acarieni.