Procurorul care a amendat doi polițiști de rutieră din răzbunare a fost exclus din magistratură

Dumitru Puha 19.02.2024, 19:41
Procurorul care a amendat doi polițiști de rutieră din răzbunare a fost exclus din magistratură

Procurorul Mihai Laurențiu Vasilescu, exclus din magistratură după ce amendat din răzbunare doi polițiști de la Poliția Rutieră Slobozia, a pierdut la instanța supremă procesul cu Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Hotărârea îl împiedică pe magistrat să se mai întoarcă în funcția de procuror.

„Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul Vasilescu Mihai – Laurențiu împotriva Hotărârii nr. 1P din 8 martie 2023 pronunțate de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 1/P/2019”, se arată în decizia instanței supreme. Hotărârea este definitivă. 

În martie 2023, Secția pentru procurori a CSM a decis suspendarea din funcție a lui Mihai Laurențiu Vasilescu și a decis sancțiunea cea mai gravă, excluderea din magistratură a procurorului. 

Polițiști amendați pe nedrept

El a contestat decizia la instanța supremă care i-a respins cererea. Astfel, Mihai Laurențiu Vasilescu a fost exclus definitiv din magistratură. 

După ce a fost oprit în trafic de doi polițiști de la Rutieră, procurorul i-a amendat cu câte 5.000 de lei, pentru că nu și-ar fi îndeplinit corect atribuțiile. 

Amenda dispusă de procuror a fost o răzbunare după ce lucrătorii de poliție Mocanu Ionel și Răducanu Gabriel din cadrul IPJ Ialomița l-au amendat în 2018 pe procuror cu 2.175 de lei, 4 puncte de penalizare, reținerea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare. 

Circula cu viteză și fără ITP

Vasilescu a fost depistat cu viteza legală depășită și cu ITP-ul expirat. În Ordonanța lui Vasilescu prezintă pe sine drept „parte vătămată” și victima oamenilor legii. El susține că a fost reținut 55 de minute, în loc să fie lăsat să soluționeze dosare.

Pentru această faptă de abuz în serviciu, procurorul Vasilescu a fost trimis și în judecată în ianuarie 2019

Curtea de Apel București l-a achitat în anul 2020, soluție păstrată și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii care au avut dosarul au ajuns la concluzia că nu este vorba de o faptă penală.

Ce scria în rechizitoriu

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt:

„La data de 3 iulie 2018, orele 11,35, aflându-se la volanul unui autoturism, Mihai Laurențiu Vasilescu a fost oprit în trafic pe raza localității Ciochina, jud. Ialomița, de către un echipaj de poliție format din doi agenți de poliție din cadrul IPJ Ialomița – Serviciul Rutier, întrucât constataseră că acesta rula cu viteză mai mare cu 36 km/h decât limita legală. La solicitarea documentelor personale și ale autovehiculului la control, inculpatul și-a declinat identitatea prezentând legitimația de procuror. Din probele administrate reiese că acesta ar fi susținut că nu poate fi oprit și nici sancționat de către polițiștii rutieri care desfășoară activitate sub supravegherea parchetului la care este numit, amenințând că se va sesiza din oficiu și le va întocmi dosar penal pentru că l-au sancționat abuziv“.

„Agenții de poliție au constatat, după verificarea documentelor autovehiculului, că acesta avea Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată, astfel că au aplicat o sancțiune și pentru această abatere. Ulterior, în aceeași zi, au fost formulate la organele judiciare plângeri penale atât de către procuror, cât și de către agenții de poliție. Ulterior, la data de 2 noiembrie 2018, în calitate de procuror, acesta a emis o ordonanță prin care a aplicat celor doi agenți de poliție rutieră o amendă de 5.000 lei (maximul legal). În motivarea respectivei ordonanțe inculpatul a reținut că ar fi fost împiedicat să-și desfășoare activitatea de cercetare penală într-un dosar penal pe care trebuia să-l instrumenteze. Menționăm că dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Curții de Apel București“, conform actului de sesizare a instanţei.

Urmăriți Impact.ro și pe