Cum încearcă procurorii DNA să grăbească sentința lui Dragnea după ce și-au tras singuri un glonț în picior

Alexandru Ioanid 17.04.2019, 15:47
Cum încearcă procurorii DNA să grăbească sentința lui Dragnea după ce și-au tras singuri un glonț în picior

DNA încearcă să devanseze data ultimului termen în procesul lui Dragnea și a cerut Înaltei Curți să reevalueze data de 20 mai. E posibil ca procurorii anticorupție să-și fi dat seama că au greșit și acum încearcă să repare ce au stricat.

La două zile după ceea ce se anunța a fi ultimul termen în dosarul lui Dragnea, procurorii DNA se întorc la Înalta Curte. Nu pentru audieri, ci pentru a cere grăbirea procesului liderului PSD.

Procurorii DNA au făcut cereri de preschimbare a termenelor de judecată deja stabilite de magistrații de la Înalta Curte în dosarul lui Liviu Dragnea. Următorul termen în cazul liderului PSD e pe 20 mai. Dacă cererea procurorilor este acceptată, atunci acest termen ar putea fi stabilit mai devreme.

O cerere similară a fost făcută și în cazul lui Darius Vâlcov. Consilierul premierului are termen stabilit pe 11 iunie.

Dar, la fel ca în cazul lui Dragnea, și acest termen se poate devansa, dacă judecătorii de la Curtea Supremă dau curs solicitării DNA. Atât în cazul lui Dragnea, cât și al lui Vâlcov, procesele sunt în faza de apel și ar trebui să se dea, curând, și sentințele finale.

De precizat că nu se știe dacă și când vor fi devansate termenele în cazul celor doi. Acest lucru poate fi stabilit doar de judecătorii ÎCCJ.

Cum încearcă DNA să-și repare propria greșeală

În cazul lui Liviu Dragnea, ceea ce face DNA acum este o încercare de a repara ce a stricat. Ne întoarcem la data de 15 aprilie, când liderul PSD a fost audiat la Înalta Curte. S-a spus atunci că acela ar putea fi ultimul termen și că instanța ar putea rămâne în pronunțare cu decizia finală.

Numai că un nou termen a fost stabilit tocmai din cauza procurorilor DNA. Mai exact, aceștia au ridicat două excepții de neconstituționalitate în cazul unor articole pe care Curtea Constituțională a fost deja sesizată și urma să se pronunțe pe 19 aprilie.

Procurorii încearcă, de fapt, să arată că Înalta Curte nu e obligată să constituie completuri specializare în cazuri de corupție. DNA se referă la completurile de trei judecători, unul dintre ele fiind cel care l-a condamnat pe Dragnea în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

Numai că solicitarea DNA a fost imediat speculată de avocații lui Dragnea, care au cerut timp să studieze noile documente invocate de procurori. Și instanța a acceptat.

A stabilit un nou termen pentru 20 mai, prelungind astfel suspansul în cazul lui Dragnea. Și, de aici încolo, lucrurile se complică.

Dragnea încearcă totul: anularea primei sentințe sau amânarea celei definitive

Liviu Dragnea e judecat în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

În acest dosar, în prima instanță, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Termenul de luni ar fi trebuit să fie ultimul din proces, după care, instanța ar fi trebuit să rămână în pronunțare. Nu s-a întâmplt așa și, acum, a devenit extrem de importantă data de 19 aprilie, când se pronunță Curtea Constituțională.

Decizia așteptată de la CCR se referă la completurile de trei judecători și este una care ar putea juca un rol extrem de important în procesul lui Dragnea.  S-a creat o tensiune uriașă în rândul magistraților CCR pe acest subiect, întrucât miza este uriașă.

O decizie favorabilă ar desființa condamnarea de 3 ani și 6 luni cu executare primită de liderul PSD. Procesul s-ar relua de la zero și, dacă se întinde pe o perioadă lungă de timp, faptele se pot prescrie.

Miza o reprezintă procesele de corupție judecate în primă instanță de aceste completuri. Florin Iordache susține că acestea ar fi trebuit să fie judecate de magistrați specializați în fapte de corupție. Liviu Dragnea a fost judecat chiar de un astfel de complet.Coincidență sau nu, și liderul PSD a depus o contestație la ÎCCJ care sugerează aceleași probleme invocate și în sesizarea lui Iordache.

Urmăriți Impact.ro și pe