Procesul lui Dragnea: filmul unei zile în care justiția s-a făcut între gardurile jandarmilor

Alexandru Ioanid 15.04.2019, 17:32
Procesul lui Dragnea: filmul unei zile în care justiția s-a făcut între gardurile jandarmilor

Liviu Dragnea a mers, luni, la ceea ce se anunța a fi ultimul termen al procesului său. E procesul privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care liderul PSD a fost deja condamnat, în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

A devenit evident pentru mai toată lumea că Liviu Dragnea încearcă să împingă cât mai târziu decizia definitivă în procesul său. Avocații săi forțează amânări peste amânări, invocă diverse chichițe legislative și se agață de tot felul de proceduri pentru a întârzia finalul procesului.

În toată această perioadă, războaiele nu se poartă doar în sălile de judecată de la ÎCCJ. Se trimit diverse solicitări la Curtea Constituțională, poate-poate se obține de acolo anularea condamnării în primă instanță. Se mai încearcă o mobilizare a susținătorilor pentru a arăta cât de iubit e liderul PSD, așa cum s-a întâmplat vineri, la mitingul de la Craiova.

E presiune mare pe magistrații CCR, care sunt așteptați să se pronunțe în această speță pe 19 aprilie. Dar e presiune mare și pe cei de la ÎCCJ.

Ceea ce au reușit avocații lui Dragnea, luni, 15 aprilie, este, într-adevăr o victorie de moment. Au împins extrem de mult data ultimului termen din proces – până pe 20 mai. Și nu e clar dacă la acea dată va fi un termen final și dacă judecătorii vor decide că rămân în pronunțare.

E timp suficient pentru Dragnea să se poată folosi, pe de-o parte, de o decizie favorabilă care ar putea veni de la CCR sau, de ce nu, de o modificare surpriză la Codurile Penale.

O modificare care poate veni de la Guvern (Tudorel Toader nu pare dispus să adopte OUG, dar nu se știe niciodată), fie de la Parlament. În Legislativ, celebra comisie condusă de Florin Iordache, artizanul Ordonanței 13, tocmai ce a anunțat că își reia activitatea după sărbătorile de Paște.

Timpul e extrem de prețios pentru Liviu Dragnea. Iar liderul PSD îl folosește la maximum.

Înalta Curte, asaltată de sute de protestatari pro și contra Dragnea

Ziua de luni, 15 aprilie, se anunța a fi agitată încă de la primele ore ale dimineții. Jandarmii aveau informații că sute de persoane vor sosi să protesteze în fața sediului Curții Supreme.

Ceea ce arată un interes major pentru procesul lui Dragnea. Atât din partea celor care-l vor pe Liviu Dragnea după gratii, cât și din partea celor care îl consideră o victimă a așa-numitului „stat paralel”.

  • Filmul complet al zilei de 15 aprilie

Ora 10:00: Primii protestatari sunt deja adunați în fața sediului ÎCCJ. Numărul lor crește în fiecare minut, așa că jandarmii încep să monteze garduri de protecție.

Ora 10:20: Mulțimea venită/chemată să-l susțină pe Liviu Dragnea strigă „PSD, PSD!” și afișează pancarte cu mesaje critice la adresa judecătorilor și procurorilor. Cei care au venit să-l conteste pe Liviu Dragnea flutură cătușe și cer condamnarea liderului de la PSD. Dezbateri aprinse au fost și pe Facebook.

https://www.facebook.com/www.hotnews.ro/videos/955195081353498/

Ora 10:50: Liviu Dragnea ajunge la Curtea Supremă. E escortat de jandarmi până în curte, dar își face loc cu greu printre oamenii care îl aplaudă și îl huiduie, deopotrivă.

Foto: Facebook Alex Nicodim

Ora 10:53: Liviu Dragnea ajunge, într-un final, în curtea sediului ÎCCJ, iar jandarmii îmbrâncesc la nimereală pe toată lumea. Inclusiv jurnaliștii sunt bruscați de oamenii legii.

Ora 11:30: Ședința s-a suspendat pentru o jumătate de oră, la cererea avocaților lui Liviu Dragnea. Unul dintre aceștia cere recuzarea unei judecătoare din complet, al cărei soț ar fi simpatizant PSD. În sală s-au citit titluri din presă care ar atesta acest lucru. În tot acest timp, afară, trei persoane au fost ridicate de jandarmi pentru că făceau scandal. Au fost duse la Secția 1 Poliție, unde au primit câte o amendă de 200 de lei fiecare.

Ora 12:29: În sala de judecată se aud, de afară, scandările celor din stradă: „Dragnea, la bulău” sau „PSD, PSD!”. Între timp, pe Facebook apare o poză sugestivă cu Liviu Dragnea, stând în boxa acuzaților, alături de avocați.

Sursa foto: Facebook

Ora 12:39: Procesul merge mai departe, după ce instanța a respins recuzarea unei judecătoare. Solicitarea fusese făcută de unul dintre avocații lui Dragnea.

Ora 13:45: Începe audierea lui Liviu Dragnea. Liderul PSD a susținut, în fața instanței, că este nevinovat.

„Sunt total nevinovat, nu am avut cunoștință de faptul că doamna Botorogeanu și doamna Stoica (n. red. – cele două femei angajate fictiv) nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus niciodată. De asemenea, nu am cerut nimănui și nu făcut presiuni pentru a le menține pe cele două în funcții. Nu sunt de acord cu afirmațiile din motivarea de la fond că eu aș fi omis anumite atribuții. DGASPC Teleorman nu se afla în subordinea mea, ci în subordinea Consiliului Județean Teleorman, potrivit legii. Atribuțiile de coordonare le avea colegiul director. Nu a fost necesar să emit eu, ca președinte de CJ, vreo dispoziție. Niciun președinte de CJ nu mergea să controleze instituțiile din subordinea CJ. Atribuțiile și obligația de a sancționa un funcționar o avea conducerea executivă a Direcției. Declar că nu am avut niciun fel de discuție pe această temă cu cele două, în sensul ca eu să le spun să se angajeze la DGASPC și să nu meargă la serviciu, iar în fapt să lucreze la organizația PSD. Nici nu am cerut cuiva să le angajeze. Nu am avut niciun fel de discuție cu Floarea Alesu (directoarea DGASPC Teleorman) despre situația celor două angajate sau despre situația altor angajați de la direcție. Floarea Alesu nu a venit la mine să discute situația celor două angajate”.
Liviu Dragnea, pledoarie la ÎCCJ

Ora 14:48: E momentul în care, în mod surprinzător, procurorul DNA ridică două excepții de neconstituționalitate, una pentru Articolul 174 din Codul Penal și a doua pentru art. 29 din legea 78/2000, articolul privind completurile specializate pe corupție. A fost momentul în care se prefigura deja o amânare.

Ora 14:59: Avocații lui Liviu Dragnea profită de cererea procurorului de caz și cer o amânare pentru a avea timp să studieze cele indicate de DNA. Completul ia o pauză pentru a delibera cererea de amânare.

Ora 15:16: Completul revine în sală și, după câteva minute, anunță o amânare pentru data de 20 mai. Atunci va avea loc un nou termen, iar instanța va decide dacă admite ridicarea celor două excepții la CCR.

Ora 15:25: Liviu Dragnea părăsește Înalta Curte, flancat de jandarmi. Se îndreaptă fix către mașina care îl aștepta în stradă, în aplauzele și huiduielile celor prezenți. Unii strigă „Dragnea, președinte!”, alții strigă „Dragnea, la pușcărie! sau Hoțule!”.

Sursa: Mediafax

Protestatarii, indiferent dacă sunt pro sau contra Dragnea, uită că justiția se face în sala de judecată, nu în stradă

Ceea ce s-a întâmplat luni la Înalta Curte arată presiunea uriașă care e pusă pe judecători în această perioadă. Și, oricât de simplu ar părea, e greu să judeci sub această presiune.

Sigur, judecătorii nu ar trebui să se lase distrași de asemenea proteste organizate ad-hoc, fie că e vorba de susținători, fie că e vorba de contestatari. Dar cei aflați luni în sala de judecată de la ÎCCJ s-au simțit ca pe stadion. La un moment, dat, geamurile au fost deschise întrucât se făcuse foarte cald.

Din stradă se puteau auzi scandările, huiduielile și aplauzele protestatarilor. Cei cinci magistrați ai completului care se ocupă de cazul Dragnea nu aveau cum să nu audă „PSD, ciuma roșie” sau „Dragnea, nu uita, noi suntem de partea ta”.

Justiția nu se face în stradă, ci în sală de judecată. Până când Liviu Dragnea a intrat în sala de judecată, a fost, pe rând, pușcăriaș, hoț, criminal, președinte, lider, victimă a abuzurilor. Fiecare protestatar i-a pus propria etichetă.

Până să ajungă în sala de judecată, Liviu Dragnea a fost și condamnat și achitat de stradă.

Protestatarii s-au pronunțat în toate direcțiile. Dar justiția nu se face în stradă, iar judecătorii nu ar trebui să ia decizii la presiunea străzii, ci decizii corecte, bazate pe probe și argumentate.

Liviu Dragnea are două condamnări: una definitivă cu suspendare în dosarul Referendumul și o alta cu executare, în primă instanță, în acest dosar al angajărilor fictive. Judecătorilor nu ar trebuie să le pese nici de susținătorii liderului PSD și nici de contestatarii lui.

Se spune că justiția e oarbă, adică imparțială. Ar trebui să fie și surdă. În primul rând, surdă la vuzuzelele și portavocile din stradă.

Urmăriți Impact.ro și pe