Procurorii din Rusia, noi acuzații la adresa lui Alexei Navalnîi. Pentru ce riscă opozantul lui Vladimir Putin încă 13 ani de închisoare

Ana Anitoiu 15.03.2022, 14:39
Procurorii din Rusia, noi acuzații la adresa lui Alexei Navalnîi. Pentru ce riscă opozantul lui Vladimir Putin încă 13 ani de închisoare

Procurorii din Rusia au formulat noi acuzații la adresa disidentului Alexei Navalnîi, care se află în spatele gratiilor. Opozantul lui Vladimir Putin riscă să fie condamnat la încă 13 ani de închisoare, dintre care doi cu executare, precum și să fie obligat să plătească o amendă colosală.

Ce amendă ar putea primi Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi execută în prezent o sentință de doi ani și opt luni de închisoare, după ce în luna februarie a anului trecut a fost condamnat de încălcare a condițiilor impuse pe cauțiune. Procurorii ruși l-au acuzat atunci că nu s-a prezentat la autoritățile competente pentru verificări în perioada în care el se afla în convalescență în Germania, după ce a fost otrăvit cu agentul chimic neurotoxic Noviciok.

Însă, perioada pe care Alexei Navalnîi trebuie să o petreacă în spatele gratiilor s-ar putea prelungi. Parchetul General al Rusiei i-a cerut, marți, unui tribunal din Moscova să-l condamne pe disident la 13 ani de închisoare.

„Vă rog să-l recunoașteți pe Navalnîi vinovat de acuzațiile care i se aduc și să-i aplicați o pedeapsă de 13 ani de închisoare cu privare de libertate pentru doi ani”, a cerut în fața instanței procurorul Nadejda Tihonova. Procuratura a mai solicitat ca Alexei Navalnîi să fie amendat cu 1,2 milioane de ruble. Adică aproximativ 9.600 de euro.

Procurorii din Rusia, noi acuzatii la adresa lui Alexei Navalnii
Alexei Navalnii

Ce noi acuzații au formulat procurorii ruși împotriva lui Alexei Navalnîi

Concret, procurorii ruși îl acuză pe Alexei Navalnîi de fraudă cu donațiile primite în timpul campaniei electorale. Aceștia susțin că disidentul a cheltuit fondurile în interes propriu. Aceasta nu este singura acuzație nouă împotriva lui.

Cealaltă este legată de afirmațiile făcute de Alexei Navalnîi în timpul proceselor anterioare. Procuroarea Nadekda Tihonova a spus în fața instanței că declarațiile făcute de el au prejudiciat autoritatea sistemului judiciar.

„Navalnîi nu s-a angajat în lupta împotriva corupției, a discreditat doar autoritățile și a comis infracțiuni în mod deliberat, împins de sentimentul propriei sale exclusivități”, a spus procurorul de stat.

Această solicitare vine după ce, la data de 1 februarie, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, Roskomnadzor, le-a ordonat tuturor canalelor din Rusia să șteargă investigațiile făcute de echipa lui Alexei Navalnîi. Ordinul a fost dat după ce au fost publicate imagini noi din palatul somptuos construit pentru președintele Vladimir Putin la Marea Neagră.

Fratele lui Alexei Navalnîi, Oleg, a fost dat în urmărire internațională de Rusia la data de 18 februarie, ca parte a campaniei de intimidare și suprimare dusă împotriva aliaților și apropiaților lui.

În ciuda situației în care se află, Alexei Navalnîi i-a îndemnat recent pe ruși să iasă în stradă și să protesteze față de războiul dus de „țarul lor evident nebun” în Ucraina, chiar dacă vor ajunge să umple închisorile și dubele de poliție. Disidentul a spus că altfel, națiunea Rusiei ar deveni una de lași care se prefac că nu observă ofensiva declanșată de Vladimir Putin, despre care a precizat că „nu este Rusia”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...