Procurorii anticorupţie au deschis dosar penal pentru abuz în serviciu în legătură cu achizițiile de vaccinuri anti-COVID

Badea Violeta, Ana Ionescu 21.09.2021, 18:12
Procurorii anticorupţie au deschis dosar penal pentru abuz în serviciu în legătură cu achizițiile de vaccinuri anti-COVID

Direcția Națională Anticorpuție (DNA) a deschis un dosar penal având ca obiect modalitatea în care autoritățile au achiziționat vaccinurile anti-Covid, de la debutul pandemiei și până în prezent. Cum a reacționat coordonatorul campaniei de vaccinare.

DNA anchetează felul în care autoritățile au achiziționat vaccinurile anti-Covid

Procurorii anticorupție au anunțat marți, 21 septembrie,  că anchetează modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-Covid 19, de la începutul pandemiei și până în prezent. DNA nu oferă foarte multe detalii.

Tot ceea ce se precizează este că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă „in rem”, respectiv abuz în serviciu. Momentan, procurorii au anunțat că nicio persoană nu are calitate de suspect sau inculpat.

„Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, conform celor de la DNA.

DNA ancheteaza felul in care autoritatile au achizitionat vaccinurile anti Covid
DNA ancheteaza felul in care autoritatile au achizitionat vaccinurile anti Covid

Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a avut o primă reacție legată de dosarul anunţat de procurorii anticorupție privind achiziţia de vaccinuri anti-Covid 19. Acesta a declarat că România a respectat procedura întocmită şi elaborată de Comisia Europeană.

„Am văzut astăzi în spațiul public acest tip de informație, dar nu am date suplimentare. Cert este că din ceea ce eu știu, modalitatea de achiziție la nivelul tuturor țărilor europene se supune aceleiași proceduri, întocmită și elaborată de Comisia Europeană.”, a declarat medicul.

Care este numărul total al dozelor care au ajuns în România

În luna iulie a acestui an, Florin Cîțu anunța că România nu a cumpărat vaccinuri, ci le-a comandat pe baza strategiei asumate la nivelul Uniunii Europene, care prevede și eventuala donare sau revânzare a serurilor. De asemenea, acesta a precizat că numărul total al dozelor care au ajuns și urmează să mai ajungă în România se ridică la 120 de milioane.

„Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor”, declara premierul.

El a mai spus că preţul total al dozelor va fi cunoscut atunci când România va trebui să le achite. În țara noastră au ajuns  18,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid, din care s-au folosit doar o treime. Pe de altă parte, România a donat 2,1 milioane de doze, cele mai multe pentru Republica Moldova. În plus, țara noastră a și vândut alte 2,2 milioane de doze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...