De ce lovitura primită de Dragnea de la PES s-ar putea transforma într-o lovitură pentru România

Alexandru Ioanid 11.04.2019, 14:40
De ce lovitura primită de Dragnea de la PES s-ar putea transforma într-o lovitură pentru România

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a decis să înghețe relațiile cu social-democrații de la București până după alegerile europarlamentare. Asta înseamnă, între altele, că PSD va defila singur în campanie, fără sprijin din partea colegilor europeni.

Mesajul a fost pe cât de simplu, pe atât de apăsat. Socialiștii europeni nu vor mai avea nicio legătură cu cei de la București. Vor aștepta până când Guvernul României va dovedi că își respectă angajamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene.

Cu alte cuvinte, până când va reveni pe calea europeană și va înceta să forțeze limitele democrației. Apartanența PSD în PES va fi discutată, formal, în luna iunie, adică după alegerile europarlamentare.

Până atunci, PES nu va mai organiza nici un eveniment împreună cu PSD, iar asta înseamnă că niciun oficial străin nu va fi prezent pe la București în campanie electorală pentru europarlamentare.

Dragnea s-a comportat ca Orban și ar putea primi același tratament

Decizia luată de PES în cazul PSD poate fi comparată cu cea luată de popularii europeni în cazul Fidesz, partidul premierului Ungariei, Viktor Orban.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Partidul liderului de la Budapesta a fost suspendat din PPE pe o perioadă nedeterminată, timp în care poate demonstra că și-a învățat lecția. E un fel de excludere servită cu un cub de zahăr. În cazul PSD, nu a fost o suspendare, dar poate fi o excludere în toată regula, posibilitate care, cu siguranță, va fi analizată la reuniunea din iunie.

În ambele cazuri, însă, PES și PPE au luat decizii suficient de blânde încât să nu dea peste cap arhitectura formațiunilor la nivel european, dar, în același timp, dure pentru imaginea pe care o au PSD și Fidesz în țările lor.

PES, prins la mijloc între Timmermans și Dragnea

Partidul Socialiștilor Europeni era obligat să reacționeze, într-un fel sau altul, la cele orchestrate de PSD în România. Și asta pentru că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost extrem de critic la adresa puterii de la București.

El este favorit în a prelua președinția PES după alegerile europarlamentare și a fost, în același timp, cel mai vocal contestatar al guvernului condus de PSD.

Timmermans a venit des la București, și-a trimis echipele de experți să negocieze cu cele de la Palatul Victoria, a transmis scrisori publice extrem de critice. În acest context, multă lume s-a întrebat de ce PES ezită să acționeze împotriva PSD, în condițiile în care un membru extrem de influent al familiei socialiste europene o face pe toate canalele posibile.

Și s-a simțit cumva forțat să ia o decizie. Una anunțată pe scurt, la finalul unui comunicat care avea ca subiect Brexit-ul, dar care arată că între Dragnea și Timmermans, socialiștii europeni îl preferă, totuși, pe Timmermans.

De ce nu sunt excluse direct partidele ca PSD și Fidesz

Partidele mari la nivel european, precum PES și PPE, trebuie să-și cântărească cu grijă deciziile în această perioadă, de unde și măsurile oarecum precaute luate la adresa lui Orban și Fidesz.

Odată excluse definitiv, nu vor mai face parte din grupurile din plenul Parlamentului European. Și s-ar putea radicaliza în această situație. S-ar putea alia cu formațiunile populiste, cele care au strâns deja rândurile pentru 26 mai și care vor să formeze un grup puternic al celor cu viziuni suveraniste, puternic naționaliste.

Ignorați de colegii din Parlamentul European, Dragnea sau Orban s-ar putea duce spre lideri ca Salvini sau Marine le Pen, care au puternice viziuni anti-europene. Sigur, acestea sunt calcule care țin de arhitectura parlamentară de la Bruxelles, dar consecințele nu sunt de ignorat nici la nivel de țară.

Lovitura pentru PSD s-ar putea transforma într-una pentru România

PSD poate pierde câteva procente, să zicem, la alegerile europarlamentare pentru că va defila de unul singur, fără sprijinul colegilor europeni. Dar asta e o pierdere pur electorală și îi afectează mai puțin pe români, cei care, până la urmă, votează.

Adevăratele pericole pentru România sunt măsurile pe care le-ar putea decide Comisia Europeană. În cazul Poloniei și Ungariei, au început deja procedurile de declanșare a articolului 7, denumit opțiunea nucleară.

Adică acel articol care poate lăsa o țară membră fără drept de vot la nivel european. PSD trebuie să se asigure că nu duce România pe acel drum.

Și, din acest punct de vedere, avertismentul trimis de PES este unul extrem de important. Mai ales că viitoarea Comisie Europeană, rezultată după alegerile din 26 mai, ar putea beneficia de puteri sporite.

Ar putea, între altele, să condiționeze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. E doar o propunere, susținută de Parlamentul European, și nu e clar dacă va trece. Dar intenție există.

Iar cei care conduc România ar trebui să țină cont de ea.

Urmăriți Impact.ro și pe