Probleme pentru românii cu credite la bănci. Indicele ROBOR crește vertiginos. Anunțul făcut de BNR

Mihnea Tălău 06.05.2022, 14:45
Probleme pentru românii cu credite la bănci. Indicele ROBOR crește vertiginos. Anunțul făcut de BNR

Vești proaste pentru românii cu credite ipotecare în lei. Potrivit ultimelor date prezentate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut luni la 5,20%, de la 5, 16% valoare înregistrată în şedinţa precedentă. Conform specialiștilor, acesta va ajunge la 6% până la jumătatea anului.

Cresc ratele ipotecare pentru români

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%. Un nivel mai mare a fost înregistrat în data de 1 aprilie 2013, când acesta s-a situat la 5,23% pe an.

Și indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,31%, de la 5,28% cât a fost în şedinţa precedentă.

ROBOR la 12 luni a crescut la 5,39% pe an, de la 5,36% pe an anterior.

Devine un chin să mai plătești ratele ipotecare. Indicele Robor ajunge la 6, câți bani trebuie să scoți acum din buzunar

Ce au anunțat analiștii financiari

Indicele ROBOR a cunoscut o creștere accelerată în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, iar tendința se pare că se va menține și după jumătatea anului, anunță analiștii.

Creșterea indicelui ROBOR duce, așadar, la majorarea ratelor în lei ale românilor. Până acum, majorarea indicelui ROBOR la 3 și la 6 luni a determinat creșterea ratei la un credit ipotecar cu 300 de lei pe lună. În lunile următoare, în contextul în care ROBOR-ul va continua să crească, românii cu credite ipotecare se pot aștepta ca ratele să se majoreze cu încă 200 de lei.

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci. Ratele de referintă ROBOR sunt stabilite de către BNR și cumunicate pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni). Indicele ROBOR se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...