Probleme grave cu sistemul de termoficare. Prin țevile ciuruite se pierd aproape 2 milioane de litri de apă pe oră. Ce spune primarul Capitalei

Raluca Juncu 23.10.2019, 12:10
Probleme grave cu sistemul de termoficare. Prin țevile ciuruite se pierd aproape 2 milioane de litri de apă pe oră. Ce spune primarul Capitalei

1,2 milioane de locuitori ai Capitalei care sunt legați la RADET se confruntă constant cu probleme ale sistemului de termoficare, în contextul în care prin ţevile deja găurite se scurg în canalizare sau în pământ aproape două milioane de litri pe oră. Pierderile sunt plătite de toţi bucureştenii chiar dacă indirect, prin subvenţiile date de Primărie. Soluțiile privind rezolvarea problemelor de termoficare întârzie să apară.

Termoficarea în București riscă să se prăbușească în câțiva ani și pune în pericol și sursa de energie electrică a Capitalei. Totodată, acest lucru ar putea lăsa brusc 560.000 de familii în frig, arată un raport lansat ieri de Expert Forum.

Rețeaua de termoficare a Bucureștiului are deja pierderi imense, 1800 de metri cubi de apă irosiți, ceea ce se transpune în 1,8 milioane de litri de apă pierduți pe oră. Specialiștii de la Expert Forum își arată îngrijorarea cu privire la sistemul șubred de termoficare atât din București, cât și din restul țării și propun o adoptarea unei reforme a sistemelor de încălzire din România. Aceste schimbări ar trebui să vină din inițiativa primăriilor, care să instituie o infrastructură necesară menită să asigure accesul cetățenilor la căldură și apă caldă, indiferent de soluția tehnică și modelul de piață ales.

 

Ce spun aleșii despre problemele rețelei de apă caldă și căldură ?

Oficialii din Primăria Capitalei spun că au în vedere aceste probleme privind sistemul termoficare și promit mereu că vor încerca să rezolve rapid problemele. Într-o întâlnire recentă cu primul-ministru și cu alți politicieni, Primarul Capitalei, Gabriela Firea a venit cu o soluție urgentă care presupune atragerea de fonduri europene prin care să se remedieze problemele locuitorilor privind apa caldă și căldura. Cu același plan a venit însă și în urmă cu trei ani, când spunea că printr-o aprobare de la consiliul general se dispunea atunci de o sumă fixă de bani-200 de milioane de euro- care urmau să fie folosiți pentru a repara rapid sistemul deteriorat al RADET.

“Direct prin aprobarea în consiliul general a unei sume pe care să o folosească RADET şi tot în regim de urgenţă accesarea, aducerea în ţară a banilor care sunt deja, ne aşteaptă, aproape 200 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Şi îmi pun şi eu întrebarea de ce nu s-au făcut aceste lucruri pentru că erau la îndemână, nu era nimic foarte complicat”, a declarat Gabriela Firea în iunie 2016, potrivit Pro TV.

Dar ce spune însă, acum Primarul General al Capitalei?

Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei. Sursa foto: Facebook/Gabriela Firea

„Este vorba despre investiții pe care le-am început acum trei ani, atât la rețeaua primară cât și la cea secundară pentru modernizarea conductelor vechi de peste 50 de ani. În premieră, avem contracte cu patru firme care lucrează în paralel cu angajații Regiei și cei ai Companiei Municipale Energetică, astfel încât lucrările să fie finalizate cât mai rapid. ” a transmis Gabriela Firea într-o postare pe pagina personală de Facebook.

În vreme ce la ultima avarie care a avut loc spre sfârșitul lunii trecute, 600 de blocuri din București au rămas fără apă caldă, edilul spune că abia acum se fac de fapt adevăratele investiții pentru modernizarea rețelei, față de anii trecuți când s-a recurs doar la clasicele „cârpeli”.

„ Față de anii trecuți, când se făceau doar cârpeli, putem spune, fără exagerare, că abia acum se fac adevăratele investiții, adevăratele lucrări de modernizare în sistemul de termoficare. De asemenea, aproape am finalizat caietul de sarcini pentru a putea lansa licitația pentru lucrările de modernizare a peste 200 de kilometri de rețea, prin fonduri europene, în valoare de 176 milioane de euro”, a mai precizat Gabriela Firea în mesajul transmis ieri.

Rețeaua de termoficare a Bucureștiului este veche deja de aproape jumătate de secol. Despre aceasta, Primarul Capitalei spune că

Reprezentații RADET susțin că vor începe furnizarea de căldură imediat ce temperatura medie zilnică, între orele 20:00 și 6:00, va fi mai mică sau egală cu 10 grade Celsius. Rămâne însă de văzut dacă până atunci se vor remedia problemele instalațiilor de termoficare. Pentru populație, gigacaloria costă în prezent 163,03 lei (cu TVA 19%), iar costul real al acesteia se ridică la 400 de lei, diferență ce reprezintă subvenția acordată de Primărie, potrivit site-ului oficial al RADET. Datoriile din ultimii ani acumulate de Primăria Muncicipiului București către RADET, dar și către producătorul de apă ELCEN se ridică la 3,8 miliarde de lei, în contextul în care bugetul Capitalei nu depășește suma de 6,2 miliarde de lei. Gabriela Firea nu a transmis nimic în declarațiile sale cu privire la aceste datorii.

 

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe