Germania avertizează că reducerea gazului rusesc către Europa este un „atac”: „Vorbim de o criză economică dificilă”

Elena Avramescu 22.06.2022, 08:00
Germania avertizează că reducerea gazului rusesc către Europa este un „atac”: „Vorbim de o criză economică dificilă”

Gazprom a declarat săptămâna trecută că va reduce livrările de combustibil către Germania prin conductă din cauza reparațiilor întârziate, în timp ce guvernul german a numit decizia „politică”. Ca urmare a reducerii, Germania, Austria și Țările de Jos au decis să reactiveze centralele electrice pe cărbune pentru a-și reduce consumul de gaz.

Tăierea gazului rusesc către întreaga Europă este văzut ca un atac

Reducerea de către gigantul energetic rus Gazprom a livrărilor de gaz către Europa echivalează cu un „atac asupra noastră” al Moscovei, a declarat marți ministrul german al economiei.

„Reducerea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1 este un atac la adresa noastră, un atac economic asupra noastră”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, într-un discurs la o conferință a industriei germane.

Germania a impus, de asemenea, umplerea rezervelor de gaze cu 90% înainte de iarna europeană, pentru a se proteja împotriva unei reduceri suplimentare a aprovizionării.

„Când intrăm în iarnă cu depozitele de gaz pe jumătate pline și robinetele sunt închise, atunci vorbim de o criză economică dificilă în Germania”, a spus Habeck.

În prezent, capacitatea de stocare a gazelor din Germania este plină cu puțin sub 60 la sută.

„Am văzut acest model de mai multe ori acum”, a spus Habeck la conferință.

Președintele rus Vladimir Putin a încercat să „creeze haos” pe piețele europene de gaz prin întreruperea aprovizionării către Polonia și Bulgaria, printre alte țări europene, a spus ministrul.

Habeck a cerut „diversificarea” furnizorilor de materii prime și energie pentru a obține „un pic de independență față de intențiile maligne ale dictatorilor lumii”.

Gigantul energetic de stat rus Gazprom a redus cu 60% aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1 care trece pe sub Marea Baltică, de la Rusia la Germania, principala conductă de gaze naturale din Europa. Italia își vede oferta redusă la jumătate. Austria, Republica Cehă și Slovacia au înregistrat, de asemenea, reduceri.

Acest lucru vine pe lângă întreruperea gazului în Polonia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franța și Țările de Jos din ultimele săptămâni. Acele întreruperi au fost considerate inițial ca fiind o problemă mai mică, deoarece Polonia, de exemplu, elimina deja treptat gazul rusesc până la sfârșitul anului, în timp ce altele aveau aprovizionare alternative.

Rusia a tăiat gazele Bulgariei și Poloniei. Prețul gazelor naturale s-a mărit cu 24%
Rusia a tăiat gazele Bulgariei și Poloniei

Cele mai recente reduceri, totuși, au lovit țările care sunt economii majore și folosesc mult gaz natural rusesc. Germania se bazează pe Rusia pentru 35% din importurile sale de gaze; Italia pentru 40%. În prezent, rezervele de gaz sunt suficiente pentru nevoile actuale.

UE, care înainte de război a primit aproximativ 40% din gazul său din Rusia, și-a prezentat planuri de a reduce importurile cu două treimi până la sfârșitul anului și de a elimina treptat gazul rusesc până în 2027. Blocul a spus deja că va bloca cărbunele rusesc de la început. în august și majoritatea petrolului rusesc în șase luni.

Scopul este de a reduce cei 850 de milioane de dolari pe zi pe care Rusia i-a obținut din vânzările de petrol și gaze către Europa pentru a preveni finanțarea războiului său în Ucraina.

Guvernele și utilitățile europene au cumpărat gaz natural lichefiat sau GNL scump din Statele Unite, care este livrat cu o navă, spre deosebire de gazul care vine prin conducte din Rusia și este de obicei mai ieftin. Dar războiul a crescut prețul energiei, ceea ce alimentează o inflație record în Europa și ajută la menținerea veniturilor ridicate pentru Rusia.

Există eforturi pentru a obține mai mult gaz din Norvegia și Azerbaidjan, în timp ce se așteaptă ca lansarea accelerată a energiei regenerabile și conservarea să joace roluri mai mici. Germania, care nu are terminale de import GNL, aduce patru terminale plutitoare, dintre care două ar trebui să funcționeze în acest an.

În ciuda concentrării asupra energiei regenerabile, criza împinge țările înapoi la combustibilii fosili. Germania se grăbește să adopte legislația pentru repornirea centralelor electrice pe cărbune, ca petec temporar, în ciuda planurilor de a renunța complet la cărbune până în 2030.

Vicecancelarul Robert Habeck a spus că este greșit să te întorci la cărbune, dar că „în această situație, este o necesitate absolută”. Guvernul plănuiește măsuri pentru a stimula industria și utilitățile să utilizeze mai puțin gaz natural. Habeck i-a îndemnat și pe germani să economisească energia.

„Utilizarea gazului trebuie redusă și mai mult, astfel încât mai mult gaz să poată fi depozitat, altfel iarna va fi dură”, a spus el, potrivit apnews.com.

Guvernul olandez spune că va permite centralelor pe cărbune să funcționeze din nou la capacitate maximă pentru a conserva gazul natural care altfel ar fi ars pentru a produce electricitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...