Prinţul Philip, uluit de frumusețea Deltei Dunării: „Nu mi-am putut imagina că există ceva atât de frumos“

Elena Avramescu 16.04.2021, 11:19
Prinţul Philip, uluit de frumusețea Deltei Dunării: „Nu mi-am putut imagina că există ceva atât de frumos“

Prinţul Philip, uluit de frumusețea Deltei Dunării. În anul 2001, Ducele de Edinburgh s-a aflat într-o scurtă vizită în România, cu ocazia unui summit de mediu. Cu ocazia acestui lucru, a vizitat și Delta Dunării și a rămas fermecat de frumuseeța și unicitatea locului.

Prinţul Philip, uluit de frumusețea Deltei Dunării

În plus, Cartea de onoare a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării conţine o pagină albă pe care găsim scris un nume, și acela de seamă: „Philip“. Se știe că Ducele de Edinburgh a fost un mare iubitor de natură și vegetație, dar și se păsări, astfel că nu e de mirare că Delta Dunării a rămas un loc special în inima lui.

În primăvara anului 2001, Ducele de Edinburgh a fost oaspete de onoare al Deltei Dunării cu ocazia participării la un summit care s-a desfăşurat la Bucureşti, discutându-se teme de mediu şi dezvoltare durabilă în Delta Dunării şi Munţii Carpaţi.

Iniţial mi s-a transmis că Alteţa Sa va avea la dispoziţie doar o jumătate de oră să viziteze Delta, dar a stat mai bine de o oră şi jumătate, fiind impresionat de diversitatea de păsări, Alteţa Sa fiind preşedintele Societăţii Regale pentru Protecţia Păsărilor, a spus la cea vreme Virgil Munteanu, fiind guvernatorul Rezervaţiei Biosferei.

Virgil Munteanu a fost cel care l-a însoţit pe Prinţul Philip într-o scurta vizită din Deltă.

A fost o onoare pentru mine să-i fiu oaspete şi ghid. L-am dus pe Canalul Şontea Nouă, care derivă din Canalul 36, acolo unde era o colonie mixtă de păsări, care era izolată. Era primăvară şi era un vacarm de sunet şi culoare. Specii diferite de păsări care erau în cuiburi, în copaci, a mai spus acesta.

Printul Philip, uluit de frumusetea Deltei Dunarii
Printul Philip

„Nu mi-am putut imagina că există ceva atât de frumos“

Nu doar Prințul Philip a fost impresionat, ci și localnicii, nevenindu-le să creadă faptul că un reprezentant al Casei Regale Britanice poate să fie un om atât de simplu.

Când am ajuns în port, la Tulcea, prinţul era aşteptat de foarte multă lume, iar la mică distanţă era coloana de maşini. Eu am rămas în spate şi Alteţa Sa m-a căutat cu privirea şi, când m-a văzut, s-a întors din drum ca să-mi strângă mâna şi să ne luăm rămas bun, a mai spus fostul guvernator.

Director executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării de la acea vreme, Grigore Baboianu, a rămas și el uimit de faptul că prințul se purta atât de natural, ca un om de rând.

Pe lângă Deltă, a vizitat şi sediul instituţiei noastre de pe faleza din Tulcea, care doar ce fusese inaugurat, şi la plecare a semnat în Cartea de onoare, a spus Grigore Baboianu.

Nu mi-am putut imagina că la o distanţă atât de mică de Londra există ceva atât de frumos, a declarat prinţul Philip.

Prințul Philip a venit în România datorită lui Philip Weller, fondatorul WWF (Fundaţia Mondială a Naturii). Acesta a mărturisit că evenimentul de mediu care s-a desfăşurat în primăvara anului 2001 a fost unul extrem de important pentru țara noastră.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI