Primul social-democrat care recunoaște că PSD nu are nicio șansă la prezidențiale

Redacția IMPACT 10.06.2019, 13:20
Primul social-democrat care recunoaște că PSD nu are nicio șansă la prezidențiale

Imediat după eșecul PSD de la europarlamentare, un barometru extrem de important pentru ce urmează, cel mai mare partid din România s-a regrupat. Social-democrații încearcă o strategie pentru prezidențialele de la sfârșitul anului, dar nu s-a identificat, până acum, niciun candidat care să poată avea șanse reale în fața lui Iohannis.

PSD a intrat în epoca post-Dragnea, a renunțat la serviciile mai multor oameni care erau apropiați de fostul lider și, în această perioadă, se pregătește să-și aleagă și noul președinte.

Un Congres al partidului va fi organizat pe 29 iunie. Deocamdată, partidul e condus de Viorica Dăncilă, care este președinte interimar. E posibil, însă, ca premierul să candideze, în cadrul Congresului, pentru funcția de președinte.

După Congres, se va stabili și o strategie pentru prezidențiale. Una care se anunță extrem de dificil de pus la punct.

Cine e social-democratul care crede că PSD n-are nicio șansă la prezidențiale

Primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, crede că în interiorul PSD există probleme grave și situații tensionate greu de gestionat. Mulți social-democrați cred că șansele partidului sunt aproape nule la alegerile prezidențiale.

„Înainte să discutăm despre candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, cred că sunt foarte multe lucruri, chestiuni mult mai urgente, care trebuie rezolvate în interior, probleme pe care le are partidul. În acest moment sunt probleme grave în interior”

Robert Negoiță, primarul sectorului 3 al Capitalei

Deocamdată, PSD nu și-a ales candidatul la prezidențiale. Călin Popescu Tăriceanu, invocat de Liviu Dragnea în seara alegerilor europarlamentare, nu mai este luat în calcul după ce partidul său, ALDE, nu a reușit să intre în Parlamentul European.

Gabriela Firea, un alt nume vehiculat de Dragnea, susține că nu dorește să candideze. Vrea să intre în cursă, însă, soțul ei, Florentin Pandele, primarul din Voluntari. El susținea că va candida ca independent.

PSD s-ar putea uitat, în acest context, după un candidat din afara partidului

„Există o părere cvasi-unanimă în interior că şansele PSD sunt aproape nule, la felul în care s-a prezentat, la felul în care a condus România, la modul în care electoratul a arătat este dezamăgit de acest mod de a conduce. Ne duce cu gândul că într-adevăr PSD are o mare problemă de credibilitate. Or, în politică dacă nu ai credibilitate nu ai nimic”

Robert Negoiță, primarul sectorului 3 al Capitalei

Cine e vinovat pentru situația din PSD

Robert Negoiță admite că PSD a ajuns într-o situația dificilă, dar nu crede că vina trebuie aruncată în cârca unei singure persoane.

„Nu este de vină doar o singură persoană de fiasco în care au fost aduse România şi partidul. PSD trebuie să demonstreze că este capabil să identifice care au fost acele acţiuni, acele decizii complet greşite, cine sunt cei care se fac vinovaţi de ele, să plătească într-un fel sau altul, astfel încât să demonstrăm că suntem un partid de oameni normali”

Robert Negoiță, primarul sectorului 3 al Capitalei

Prezidențialele vor fi organizate spre sfârșitul anului. Klaus Iohannis a anunțat deja că va candida pentru al doilea mandat, susținut de PNL.

Și USR-Plus a anunțat că va avea un candidat propriu la prezidențiale. În lipsa unui candidat puternic din partea PSD, e posibil ca în turul al doilea să se bată Iohannis cu Cioloș, după cum era de părere fostul președinte, Traian Băsescu.

Urmăriți Impact.ro și pe