UPDATE Ședință CEx la PSD: cine sunt social-democrații care insistă pentru ieșirea de la guvernare

Redacția IMPACT 07.06.2019, 14:35
UPDATE Ședință CEx la PSD: cine sunt social-democrații care insistă pentru ieșirea de la guvernare

Ședința Comitetului Executiv al PSD de vineri, 7 iunie, se anunță una extrem de tensionată. Social-democrații vor decide data congresului, în care va fi ales noul președinte, lista de miniștri care vor pleca, dar există și o tabără care insistă pentru ieșirea de la guvernare.

ACTUALIZARE 2: Din tabăra lui Paul Stănescu mai fac parte Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea, potrivit unor surse citate de Adevărul. Ei ar vrea să conducă o tabără care să voteze căderea Guvernului la moțiunea de cenzură pe care o va depune PNL. Pe termen lung, s-ar dori o alianță cu ProRomânia şi instalarea lui Mihai Tudose în funcția de premier.

ACTUALIZARE: Demisie surpriză din conducerea PSD: Paul Stănescu a renunțat la funcția de președinte executiv pe care o ocupa interimat de aproximativ două săptămâni. El era considerat un apropiat al Vioricăi Dăncilă, semn că discuțiile din ședința CEx sunt extrem de tensionate.

Ședința CEx a PSD de vineri se anunță a fi una cu scântei. E ziua cuțitelor lungi, fiind vorba de prima ședință în care se vor lua decizii majore în partidul al cărui lider a fost condamnat la închisoare în urmă cu zece zile.

Există două tabere în PSD-ul condus în acest moment, cu titlu de interimar, de Viorica Dăncilă. De o parte sunt oamenii premierului, cei care susțin că vor să aducă un suflu nou în partid și să promoveze o altă ideologie, iar de cealaltă apropiații lui Liviu Dragnea.

Primii vor continuarea guvernării în alt stil decât cel impus de Liviu Dragnea – cel puțin la nivel declarativ.

Ceilalți vor ieșirea de la guvernare și forțarea plecării echipei de la Palatul Victoria.

Premierul României, Viorica Dăncilă

Cine insistă pentru ieșirea de la guvernare a PSD

Prima tabără, cea care vrea păstrarea guvernării, e condusă de Viorica Dăncilă. Premierul e susținut puternic de Marian Oprișan, unul dintre primii baroni ai PSD care au cerut demisia lui Liviu Dragnea, după pierderea alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Această tabără dorește organizarea unui congres cât mai repede. Ar fi șansa Vioricăi Dăncilă să preia șefia PSD. Paul Stănescu, președinte executiv interimar al PSD, ar vrea, însă, să lase congresul pentru toamnă.

”Nu consider oportună organizarea unui congres rapid și am să vă explic si de ce (…) Congresul este cel mai înalt for decizional al partidului, cea mai importanta institutie, cadrul în care se găsesc soluții pentru problemele majore cu care ne confruntăm. Nu este doar o prevedere statutară, sau o cutumă, putem vorbi de o tradiție. De-a lungul timpului, la congresele PSD s-au marcat puncte de cotitură, s-au tranșat dispute și rivalități, dar poate cel mai important element comun a fost acela că toate aceste evenimente au fost pregătite temeinic, în acord cu importanța deciziilor care urmau să fie luate.”, a declarat Paul Stănescu.

Paul Stănescu, preșdinte executiv interimar al PSD

În cealaltă tabără se poziționează nume grele din partid precum Lia Olguța Vasilescu și Șerban Nicolae. Se știe că ambii au stat alături de Liviu Dragnea până în ultimele clipe de libertate și că l-au susținut în ciuda faptului că a dus partidul la cel mai slab scor înregistrat vreodată.

Această tabără ar vrea ca niciun interimar actual să nu poată candida la șefia PSD, așadar nici Viorica Dăncilă.

Lia Olguța Vasilescu și Șerban Nicolae ar vrea ca partidul să iasă de la guvernare.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe