Primul condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în România. Cu ce a greșit buzoianul care merge acum la închisoare

Iancu Andreea, Diana Timișoreanu 29.07.2021, 15:05
Primul condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în România. Cu ce a greșit buzoianul care merge acum la închisoare

Perioada restricțiilor dure din timpul pandemiei a făcut o “victimă” diferită de cele ale virusului, după ce autoritățile au anunțat cine este primul condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în România. Buzoianul urmează să meargă la închisoare conform deciziei magistraților, însă cetățeanul a mai primit și alte sancțiuni în urma gestului său care a pus în pericol sănătatea celor din jur. Modul cum a ajuns românul în atenția autorităților este neașteptat, considerat de unii a fi chiar nevinovat.

Primul condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Bărbatul din Buzău urmează să intre la închisoare

În urmă cu un an de zile, întreaga lume cunoștea o altă modalitate de a trăi. Înconjurați de restricții, care nu au fost nici până în prezent anulate complet, românii au fost nevoiți să se obișnuiască cu reguli noi de a-și desfășura activitățile. În plus, cei bolnavi, care au fost depistați cu Covid-19, au trecut prin clipe dificile. Aceasta este și povestea unui buzoian, care a ajuns să fie primul condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor și urmează chiar să intre la închisoare, timp de un an de zile. Magistrații Curții de Apel Ploiești sunt cei care au respins apelul formulat la sentința de un an de închisoare cu executare, astfel că Matei Strugurel va trebui să respecte decizia și să fie încarcerat.

Acesta era condamnat în urmă cu un an de zile, după ce a fugit dintr-un container izolator din curtea Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău. Bărbatul ar fi trebuit să aștepte rezultatul testului PCR pentru Covid-19, însă nu a respectat măsura impusă de autorități. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, buzoianului i s-a interzis exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea. Totodată, el este obligat să plătească 550 de lei, cheltuieli de judecată.

Cu ce a greșit primul condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor încât a ajuns la închisoare
Matei Strugurel, primul condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Buzoianul a descoperit că, de fapt, nu era bolnav de Covid-19

Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, din comuna Grebănu, judeţul Buzău era internat în luna aprilie 2020 într-un izolator al Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău din cauza faptului că tuşea puternic. Deși a fost avertizat să nu părăsească containerul, bărbatul nu a așteptat rezultatul testului Covid-19 și a plecat din incintă. Astfel, acesta a ajuns să fie judecat și condamnat de instanța de fond pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Din nefericire, Matei Strugurel a fost descoperit ca nefiind infectat cu Sars-CoV-2, ci suferind de TBC.

Povestea de viață a buzoianului este totuși una impresionantă. Acesta a fost o perioadă de timp rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat, fapt care demonstrează că bărbatul are un anumit grad de handicap, desfășurând în centru activități menite să îl susțină să se integreze în societate. La vârsta de 21 de ani a decis însă să părăsească sistemul de protecție, după ce au fost lansate mai multe acuzații, nedovedite în final, la adresa conducerii instituției. Ulterior, buzoianul a părăsit România și a încercat să muncească, însă în realitate s-a ocupat cu diferite infracțiuni, fără a ajunge să fie condamnat. Reîntors în România, bărbatul s-a stabilit în Grebănu.

Urmăriți Impact.ro și pe