EXCLUSIV. Adevărul despre primul român condamnat la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Dezvăluiri în premieră despre Matei Strugurel, campionul amenzilor

Andrei Cezar 16.12.2020, 15:56

Premieră în justiția din România. Un buzoian în vârstă de 36 de ani, din comuna Greabănu, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, după ce în luna aprilie a plecat din spitalul unde era internat înainte de sosirea rezultatului pentru testul de Covid-19. Ulterior s-a dovedit a fi negativ, însă tânărul suferea de TBC. Primarul comunei unde își are domiciliul a declarat, pentru Impact.ro, că pe numele lui Matei Strugurel au sosit, în câteva rânduri, amenzi de la Poliția Locală din Constanța pentru diverse abateri, printre care și nepurtarea măștii de protecție. Sentința Judecătoriei Buzău nu este definitvă și poate fi atacată cu apel, potrivit News.ro.

Matei Strugurel, primul român condamnat la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

În luna aprilie a acestui an, Matei Strugurel, în vârstă de 36 de ani, a fost internat în modulul izolator ce aparține Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Buzău pe motiv că tușea și ar fi putut să aibă coronavirus. Inițial i s-a făcut testul pentru Covid-19, însă bărbatul nu a mai așteptat rezultatul, așa că la o zi după recoltarea probelor a plecat din spital. El a fost prins de către polițiștii de la Transporturi Feroviare în timp ce se îndrepta spre casă și a fost readus la spital pentru a fi reintarnat, scrie News.ro.

Rezultatul testului a evidențiat faptul că Matei Strugurel nu era infectat cu SARS-CoV-2, însă avea TBC. Organele de anchetă l-au trimis în judecată pe tânăr pentru că a plecat din spital înainte de aflarea rezultatului testului, iar magistrații Judecătoriei Buzău l-au condamnat la un an de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Spitalul Judetean de Urgenta Buzau
Spitalul Judetean de Urgenta Buzau

Primarul din comuna Greabănu: ”Matei Strugurel a primit amenzi de la Poliția Locală din Constanța”

Primarul comunei Greabănu, Gheorghe Stanciu, a declarat că bărbatul acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor nu locuiește în comuna respectivă, dar că avea mutație pe adresa unde locuia tatăl lui. Până la 18 ani el a locuit, spune edilul, la Centrul de Integrare Ocupațională din Râmnicu Sărat.

”El a stat la CITO (Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională) din Râmnicu Sărat. Când a împlinit 18 ani a plecat de acolo. Tatăl lui avea o casă la Grebănu și cu ocazia asta și-a făcut mutație aici. În afară de mutație, el nu a locuit nicio zi la Grebănu. Dacă a venit o dată pe an din nu știu ce motiv, e mult. A stat plecat pe la Constanța, pe la București. Probleme aici în comună nu a creat pentru că nu a stat aici.”, a declarat primarul din Greabănu.

Potrivit edilului, care spune că a stat de vorbă cu el doar ”de vreo două-trei ori” până acum, Matei Strugurel era un pribeag, care circula peste tot prin țară. De pildă, declară primarul, ultimele vești despre el le-a primit de la Poliția Locală din Constanța, sub forma unor amenzi care au sosit la sediul primăriei din Greabănu.

”El a mai primit niște amenzi de la Poliția Locală Constanța, pentru că a aruncat gunoiul pe spațiul verde, pentru nepurtarea măștii de protecție și amendă pentru că nu a avut bilet de tren. Era un pic mai rebel să zicem.

El are mutația în Grebănu, dar în rest nu are nicio legătură. Nu e la social, nu e persoană cu handicap, că altfel îl plăteam de la Primărie.

Dacă era un caz social, îl aveam în evidență, pentru ajutor social, pentru ajutor de căldură. Acum, mai nou, primesc carduri pentru alimente. Nu avem nimic în evidența noastră.”, a mai precizat edilul comunei pentru Impact.ro.

Potrivit sursei citate, Matei Strugurel ar suferi de handicap psihic.

Urmăriți Impact.ro și pe