Primul autobuz fără șofer din România. În care mare oraș din România va fi posibil așa ceva

Elena Avramescu 26.02.2021, 14:56
Primul autobuz fără șofer din România. În care mare oraș din România va fi posibil așa ceva

Primul autobuz fără șofer din România. Premieră absolută în România, după ce Cluj-Napoca o să fie primul oraș din România care va avea un astfel de autobuz, în cadrul unui proiect pilor derulat de Primăria municipiului Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Primul autobuz fără șofer din România

Astfel, la începutul anului trecut, Primăria a semnat contractual cu UTCN pentru servicii de consultanță, unde valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei. În acesn sens, UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice.

Când licitația va fi finalizată, probabil în această primăvară. E un semnal clar că orașul menține direcția verde, nepoluantă, dar și cu o componentă de inteligență artificială, care la Cluj are ingredientele succesului datorită clasei de talente de inovare pe care le avem. Este un climat propice pentru ceea ce înseamnă inovare, IT, inteligență artificială. De aici vor veni slujbele bine plătite ale viitorului.

Acest autobuz va fi un prim semnal că acest oraș este racordat la timpul prezent şi viitor. Știți ce are Clujul ca avantaj uriaş faţă de alte oraşe din România şi se compară cu alte oraşe mondiale? Universitățile crează ecosistemul de inovare. Oamenii din profesorii diferite, un arhitect, cu un IT, cu un medic, un muncitor de la asistenţă socială, elite din diverse domenii se întâlnesc și lucrează împreună. Acesta este marele avantaj al Clujului, a spus Emil Boc la un radio local.

Primul autobuz fara sofer din Romania
Primul autobuz fara sofer din Romania se va afla la Cluj

În plus, reprezentanții Primăriei au anunțat că autobuzele fără șoferi vor putea să fie văzute pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Pe lângă asta, autobuzele au o capacitate destul de mică, de aproximativ 12 locuri,  și vor circula în zonele centrale, unde nu pot ajungw alte mijloace de transport.

Vreme de un an de zile autobuzele vor fi testate, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI