Primul autobuz electric fabricat în România. A fost produs la Baia Mare, va circula în două orașe

Stan Filon 11.05.2021, 12:56
Primul autobuz electric fabricat în România. A fost produs la Baia Mare, va circula în două orașe

A fost inaugurat primul autobuz electric din România! Acesta a fost prezentat recent autorităților din Baia Mare şi Cluj-Napoca. Constructorul din România este foarte mândru de noua sa bijuterie și speră să găsească multe contracte în România, dar vrea să vândă și în Europa.

A apărut primul autobuz electric fabricat în România

UpCity, cum a fost denumit primul autobuz electric fabricat în România are 83 de locuri, dintre care 26 pe scaun, şi o autonomie de 200 de kilometri. Este fabricat la Baia Mare, este complet electric și la fabricarea sa au participat, de fapt, mai multe firme.

Compania românească ATP este cea care fabrică UpCity și este aceeaşi companie care a lansat în urmă cu doi ani şi camionul Truston. ATP Group are sediul la Baia Mare şi reuneşte mai multe firme – ATP Automotive, care are ca obiect de activitate producţiea şi distribuţia de piese auto, ATP Motors -dealership auto – şi ATP Transit, specializată în transport rutier intern şi internaţional. În urmă cu câţiva ani a apărut şi noua divizie, ATP Trucks Automobile, care produce camionul Truston, activitatea sa de bază fiind fabricarea autovehiculelor de transport rutier şi persoane.

A aparut primul autobuz electric fabricat in Romania
A aparut primul autobuz electric fabricat in Romania

UpCity are o autonomie de 200 de kilometri

Un prototip al noului autobuz electric a apărut  zilele trecute pe străzile din Baia Mare şi Cluj. Autobuzul are în total 83 locuri, dar va putea fi configurat opţional cu până la 90 de locuri. 26 de locuri sunt prevăzute pe scaune. Autobuzul are podea joasă, conform normelor europene, pentru a permite accesul vârstinicilor şi a persoanelor cu diazbilităţi şi are trei uşi. Bateria este furnizată de o companie cunoscută în domeniu, la nivel mondial, Contemporary Amperex Technology Co. Limited.

”UpCity e un autobuz cu 26 de locuri, trei uşi şi podea joasă. Are o autonomie de 200 de kilometri care poate fi extinsă până la 360 de kilometri”, a anunţat omul de afaceri băimăeran Mircea Cîrţ, deţinătorul companiei producătoare. Omul de afaceri are așteptări mari de la acest autobuz care speră să-i aducă multe contracte.

”Este un produs românesc, dezvoltat de o firmă cu capital 100% românesc”

”Ne vom adresa pieţei din România, dar ne vom îndrepta şi spre alte pieţe, în Europa”, a punctat Cîrţ. ”În ceea ce priveşte motorul electric, al autobuzului nostru, este un motor sincron cu magnet permanent, dezvoltat de DANA Prestolite. Sistemul de frânare este definit de experţii de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia Valeo, iar sistemul de direcţie este marca BOSCH – ZF. Toate aceste tehnologii reunite ne garantează un autobuz urban propulsat complet electric, inovator, sigur pentru şofer şi pasageri, capabil să răspundă provocărilor în traficul oraşelor mai mari sau mai mici.

Dincolo de detaliile impresionante, sunt mândru să anunţ dezvoltarea acestui produs, deoarece este un produs românesc, dezvoltat de o firmă cu capital 100% românesc, competitiv pe piaţa europeană, ce va duce la creştere economică zonală şi va crea noi locuri de muncă”, a mai precizat omul de afaceri. Autobuzul electric urmează să fie omologat anul acesta la nivel de UE și încă nu se știe cât costă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...