Primele proteste al părinților: nu mai vor măști în sălile de clasă. Unde au avut loc

Alexandra Andrei 15.09.2020, 18:10
Primele proteste al părinților: nu mai vor măști în sălile de clasă. Unde au avut loc

Părinții mai multor copiii din județele Dâmbovița și Buzău se opun purtării măștilor de protecție la școală, invocând tot felul de motive. De la „se aburesc ochelarii”, până la „ar fi normal să se păstreze distanţa, dar fără măşti şi fără cuştile de plexiglas”, părinții încearcă mai degrabă să se convingă pe ei înșiși, decât să convingă autoritățile locale, care oricum nu pot decide singure eliminarea măștilor de protecție.

Proteste împotriva purtării măștii în școli în România

În Râncaciov, Dâmbovița se strâng semnături ca să elimine măștile de protecție. Este vorba despre o acțiune a mai multor părinți ce-și duc copiii la Școala Râncaciov. Ei au semnat un memoriu în care cer ca elevii și profesorii să nu mai fie obligați să poarte măști de protecție la cursuri.  Inițiativa aceasta îi aparține unui tată ce are fetițe gemene, Ionel Duță. El spune că a inițiat acțiunea în prima zi de școală când avea și mai mulți susținători, care între timp au renunțat: “Mulți nu vor de frică să semneze nu primească amenzi. Am inițiat această procedură pentru că am dreptul să nu fiu de acord cu ei. Nu vreau să îmi asfixieze copiii. Dioxidul de carbon va ajunge în sânge.

Doleanța noastră este să nu se mai poartă masca la ore, pentru că atunci când ies afară nu vor purta, se iau în brațe, se joacă. Nu este școală de corecție. Nu e pușcărie. Nici o lege nu îți poate impune restricția de a respira. După ce că ne-au luat traiul de zi ci zi, ne-au luat și oxigenul”, a declarat Ionel Duță pentru presa locală dâmbovițeană.  Ionel Duță este unul dintre părinții care nu cred în existența virusului, spunând că, deși nu are pregătire medicală, dacă virusul ar fi existat el ar trebui să fie deja mort, pentru că „umblă pe fiecare săptămână în Europa”.

Părinții au protestat și în Cluj, Buzău sau Bistrița
Părinții au protestat și în Cluj, Buzău sau Bistrița

De mâine, alte cinci localități din Dâmbovița au interdicții

Toate acestea vin în contextul în care, începând de mâine, 16 septembrie, alte localități din Dâmbovița vor avea restricții mai dure. Este vorba despre Brănești, Butimanu, Glodeni, Niculești, Ocnița, localități în care se interzic activitățile cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, restaurante şi cafenele din interiorul clădirilor, precum și activităţi ale operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc

Și în Buzău, un grup de mămici protestează împotriva măștilor și a „cuștilor din plexiglas”

Dâmbovița nu este singurul județ unde se protestează. Și în Buzau, grupul Mămici din Buzău a organizat un miting de protest împotriva deciziei de a purta obligatoriu mască la școală. Grupul de peste 200 de buzoieni militează pentru dreptul ca cei mici să se poată juca în voie.
„Ne-am adunat aici pentru a manifesta împotriva măsurilor de igienă şi protecţie din şcolile de corecţie, aşa cum le numesc eu. Copiii noştri vreau să aibă parte de o şcoală normală, nu de o puşcărie aşa cum se întâmplă, nu de măşti care sunt neconforme în proporţie de 80%. Există studii făcute în acest sens făcute de Asociaţia Pro Consumatori şi ANPC”, a declarat Elena Grapă, iniţiatoarea protestului.

În ciuda nemulțumirii părinților autoritățile centrale par să stea în continuare „pe poziții”. Ministrul sănătății, Nelu Tătaru a declarat, la Digi24, că „Nu facem experimente cu copiii”. Tătaru a mai spus ca în prezent în România nu s-a încheiat primul val al pandemiei. El îndeamnă în continuare la respectarea măsurilor de siguranță: purtarea măștii, păstrarea distanței și igiena mâinilor. Proteste au mai avut loc în Cluj și în Bistrița.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandra Andrei
Masterandă la Jurnalism, Alexandra activează pe postul de redactor pentru Impact.ro din anul 2020. Noi am remarcat-o pentru calitățile sale timpurii, devenindu-ne colegă încă din perioada...