Primarul Timișoarei nu vrea carantină de noapte în oraș. ”Cei vaccinați nu ar trebui să fie afectați de restricții”

Iancu Andreea 23.09.2021, 10:32
Primarul Timișoarei nu vrea carantină de noapte în oraș. ”Cei vaccinați nu ar trebui să fie afectați de restricții”

Unul dintre cele mai afectate județe, de când valul patru al pandemiei a ajuns și în România, este Timișoara. Aici, autoritățile au raportat recent o rată de incidență de 4.49 de cazuri la mia de locuitori. În acest context, potrivit unei hotărâri de Guvern, se instituie o serie de restricții. Totuși, primarul Timișoarei, Dominic Frtiz, nu este de acord cu carantina de noapte în oraș. Iar argumentele oficialului român se bazează pe numărul de persoane vaccinate deja împotriva SARS-CoV-2.

Motivul pentru care primarul Timișoarei nu vrea carantină de noapte în oraș

Timișoara și alte câteva județe și localități din România se confruntă cu un număr ridicat de cazuri de Covid-19, astfel că autoritățile au stabilit noi restricții, în funcție de rata de infectare. Printre acestea se numără și măsuri restrictive privind circulația pe timpul serii, mai exact, în weekend, după ora 18:00, în acele localități unde rata a depășit 4 la mia de locuitori. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, nu vrea carantină de noapte în oraș, acesta explicând și motivele pentru care consideră măsura una nepotrivită.

Măsura ar urma să intre în vigoare începând de vineri seară, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat carantina de noapte ca măsură valabilă la o rată de infectare de 4 la mie. Totuși, primarul Fritz consideră că astfel se descurajează vaccinarea, prin impunerea unor restricții persoanelor care s-au imunizat împotriva Covid-19.

Suntem în altă situație decât în primăvară. Avem o parte din populație vaccinată. Dacă ne uităm la situația din Spitalul Victor Babeș, 97% din internați sunt nevaccinați. De ce trebuie să impunem restricții de seară, de noapte, pentru vaccinați? Vaccinarea e singură soluție, trebuie să o încurajăm, nu să o descurajăm. Ce ar fi mai descurajant decât să impunem restricții celor care au făcut vaccin? Nu ar trebui să fie afectați de restricții cei vaccinați, trecuți prin boală sau testați. De ce acum de la 18.00, dintr-o dată, nici cu certificat verde nu pot intra la restaurant? Asta va dăuna grav revenirii economice, tocmai acum după această primăvară grea? Nu putem intra iar cu restricții generale care să omoare economia, a declarat Dominic Fritz.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, nu vrea carantină de noapte
Timișoara ar urma să intre în carantină de noapte începând de vineri seară

Criza politică adâncește criza sanitară. Ce sugestie au primarii Timișoarei și Clujului

Primarul ales din partea USR-PLUS a menționat faptul că nu a avut discuții cu membrii din Guvern privind această problemă a restricțiilor de noapte, afirmând că nu mai face parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, niciun edil nemaifăcând parte din această structură. Totuși, primarul Dominic Fritz a solicitat Comitetului Județean să rectifice această regulă.

Nu e o decizie liberă ce se poate lua de un comitet județean. Este o HG care stabilește aceste praguri. După pragul de 6 vedem deja antamat restricții care nu fac diferența între vaccinați și nevaccinați, a declarat el

Pe de altă parte, primarul a precizat și faptul că în Timișoara gradul de testare este ridicat. De altfel, a sugerat ca și rata de testare să fie inclusă în aceste praguri, la fel ca primarul Clujului, Emil Boc, care susține această inițiativă.

În Cluj Napoca, și Emil Boc cere să includem rată de testare în aceste praguri. Nu se poate ca cei cinstiți să fie pedepsiți cu restricții generaliste care descurajează vaccinarea, a spus Fritz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...