Primăria Timișoara, pedepsită pentru frigul din casele oamenilor. Ce a decis Dominic Fritz: „Sper să nu fim nevoiți”

Ioana Bucur 04.11.2021, 22:58
Primăria Timișoara, pedepsită pentru frigul din casele oamenilor. Ce a decis Dominic Fritz: „Sper să nu fim nevoiți”

Dominic Fritz ia măsuri drastice după ce societatea de termoficare a orașului, Colterm, a întrerupt încălzirea și furnizarea cu apă caldă. Pedepsită pentru frigul din casele oamenilor este chiar Primăria Timișoara.

Dominic Fritz face tăieri drastice în buget

Situația fără precent din Timișoara cere măsuri dure. Dominic Fritz, edilul orașului, a anunțat joi seară că bugetul de funcționare al Primăriei a fost „tăiat drastic” pentru a se elibera resursele financiare necesare pentru suportarea creșterii prețului la gaz.

„Am tăiat astăzi drastic bugetul de funcţionare al Primăriei astfel încât să eliberăm resurse financiare pentru a suporta creşterea preţului la gaz. Toate fondurile pe care le-am tăiat sunt de la capitolul funcţionare. Nu am luat niciun leu din capitolul de investiţii şi sper, cu toată puterea mea, să nu fim nevoiţi să o facem”, a scris Dominic Fritz, joi seară, pe Facebook.

Fritz a precizat că au fost luat trei milioane de lei doar din fonul de salarii.

„Am tăiat trei milioane de lei din fondul de salarii. Am mutat un excedent de 3,7 milioane de lei, rezultat de refuzul la plată a serviciilor neefectuate de salubrizare. La fel şi în cazul întreţinerii spaţiilor verzi: două milioane de lei.

Am mai mutat spre căldura şi apa caldă în oraş 1,5 milioane de lei de la iluminat public, fonduri necheltuite, şi întreg fondul de rezervă de 2,5 milioane de lei”, a mai precizat Fritz.

Primăria Timișoara, pedepsită pentru frigul din casele oamenilor. Ce a decis Dominic Fritz
Dominic Fritz, primarul Timisoarei

„Nu există o singură soluţie”

Primarul Timișoarei precizează că susținerea costului la gigacalorie în faţa acestei explozii a preţurilor trebuie să vină din trei surse: bugetul local, consumatori și Guvern. Dominic Fritz a mai spus că din bugetul local s-a dat tot ce s-a putut la Colterm, 153 de milioane de lei, acoperindu-se doar facturile curente.

„Încă de la primele semne ale acestei crize a preţului la gaz am spus mereu că nu există o singură soluţie. Că susţinerea costului la gigacalorie în faţa acestei explozii a preţurilor, trebuie să vină din trei surse: de la bugetul local, de la consumatori şi de la Guvern.

Bugetul local a dat, în acest an, tot ceea ce putea să dea spre Colterm, 153 de milioane de lei, doar pentru facturi curente. Acestei sume uriaşe se adaugă alocarea primită de la Consiliul Judeţean în valoare de 1,2 milioane de lei.

Eforturile timişorenilor şi ale bugetului local nu vor fi suficiente pentru a trece cu bine această iarnă. De aceea, aşteptăm ca Guvernul să materializeze promisiunile făcute la începutul acestei săptămâni şi să aloce bani de la Fondul de Rezervă pentru a putea asigura furnizarea căldurii şi a apei calde pe întreaga durată a iernii, în spitale, şcoli şi gospodării”, a mai scris Fritz.

Urmăriți Impact.ro și pe