Timișorenii se pregătesc de cea mai grea iarnă de până acum. Dominic Fritz: „Încercăm din răsputeri să ţinem termoficarea în picioare”

Elena Avramescu 25.10.2021, 15:42
Timișorenii se pregătesc de cea mai grea iarnă de până acum. Dominic Fritz: „Încercăm din răsputeri să ţinem termoficarea în picioare”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a spus că urmează o iarnă extrem de grea atât pentru Timişoara, cât şi pentru restul țării, ținând cont de majorarea preţurilor la facturile de încălzire. În plus, va propune Consiliului Local Timişoara (CLT) o dublare a tarifului de termoficare, limitând propunerea Colterm care cerea o triplare a preţului, pentru abonaţii din sistemul centralizat de încălzire.

Timișorenii se pregătesc de cea mai grea iarnă de până acum

Eu trebuie să aleg calea responsabilă. Şi nu pot să fiu decât sincer cu timişorenii: va urma o iarnă foarte grea pentru Timişoara şi pentru România. Încercăm din răsputeri să ţinem termoficarea în picioare, chiar şi într-un sistem de avarie. (…), a spus Dominic Fritz, potrivit Agerpres.

Primarul Timișoarei a furnizat mai multe argumente care îi justifică măsura, între care limitarea legală a subvenţiilor pentru termoficare de la bugetul local şi respinge discursul liberalilor locali, potrivit căruia el doreşte creşterea tariful pentru a plăti amenda de 20.000.000 de euro pe care Colterm a primit-o pentru că nu a mai avut bani să cumpere suficiente certificate verzi.

Nicio companie nu poate supravieţui dacă este forţată să vândă la un preţ mai mic decât o costă să producă. Solidaritatea timişorenilor, prin subvenţionarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege. (…) Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toţi banii din bugetul local la Colterm pentru subvenţie, tot nu ar ajunge să acopere preţul gazului. (…)

Timisorenii se pregatesc de cea mai grea iarna de pana acum
Termoficare Timisoara

Pentru că nu a vrut să acopere factura nici din bugetul local, nici din tariful pentru populaţie, fosta administraţie ne-a lăsat peste 70.000.000 de lei datorii la E.On şi încă 230.000.000 de lei de datorii la alţi furnizori şi la stat. A cumpărat şi certificatele CO2 din 2019 cu un credit pe care trebuie să-l stingem în acest an. (…)

Discursul PNL spune că eu îmi doresc să creştem tariful ca să plătim amenda pe care Colterm a primit-o pentru că nu a mai avut bani să cumpere suficiente certificate CO2. O adevărată aberaţie (…). Amenda la care face referire PNL este momentan suspendată de instanţă. (…), a spus Dominic Fritz.

Edilul a mai notat faptul că primăria este în pline negocieri cu furnizorii de gaze naturale şi cărbune, iar pentru aceasta este nevoie de predictibilitate financiară. În plus, preţurile pentru termoficare nu vor putea fi niciunde în România suportate doar de populaţie şi de bugetele locale, sumele fiind mult prea mari şi aşteaptă cât mai curând „un Guvern plin, cu care să putem discuta”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...