Primăria Capitalei vrea să schimbe stema Bucureștiului. Cum ar urma să arate și de ce Patriarhul se opune modificării

Stan Filon 07.11.2022, 08:40
Primăria Capitalei vrea să schimbe stema Bucureștiului. Cum ar urma să arate și de ce Patriarhul se opune modificării

Primăria Capitalei vrea să schimbe stema Bucureștiului, de parcă  ar fi fost soluționate toate celelalte probleme ale bucureștenilor. Edilul Capitalei, Nicușor Dan, vrea să schimbe sfântul de pe stema Bucureștiului. Primarul îl vrea pe stemă pe Cuviosul Dimitrie cel Nou, în locul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Primăria Capitalei vrea să schimbe stema Bucureștiului

Așadar, primarul Nicușor Dan se pare că a descoperit adevărata problemă a orașului, respectiv stema Bucureștiului. Edilul vrea ca aceasta să fie modificată și dorește să schimbe sfinții care apar pe aceasta. În acest sens, Nicușor Dan a apelat la Patriarhul Daniel pentru un sfat.

Patriarhul Daniel a anunțat că a primit o scrisoare de la primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, în care edilul a spus că ar dori ca pe stema Bucureștilor să se schimbe sfinții. Anunțul a fost făcut cu prilejul liturghiei oficiate în cinstea Sf. Dimitrie cel Nou, la altarul exterior al Catedralei Patriarhale.

Primaria Capitalei vrea sa schimbe stema Bucurestiului
Primaria Capitalei vrea sa schimbe stema Bucurestiului

Patriarhul Daniel vine și el cu o propunere

Patriarhul României a anunțat însă nu este de acord și are o altă propunere pe care a făcut-o publică. „Dar noi dorim să-i punem pe amândoi, dacă se poate, pe stemă, să nu-i despărțim pe cei pe care Duhul Sfânt i-a făcut să fie vecini cu sărbătorile”, a declarat patriarhul.

Patriarhul Daniel a recunoscut, totuși, că Dimitrie cel Nou este mai popular decât Marele Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, dar cu toate acestea îi dorește pe ambii sfinți pe stema Bucureștiului.

„(…)din 1774, de când au fost aduse aici, la București, moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, sfântul cuvios a devenit mai popular pentru bucureșteni, mai ales pentru că de mai multe ori a izbăvit cetatea Bucureștilor de ciumă și de holeră”, a spus Daniel.

Cum arată actuală stemă a Bucureștiului

Este posibil să fie chiar și o dezbatere publică pe această temă, iar bucureștenii să fie întrebați cum ar dori să arate stema Capitalei, pe care oricum nu foarte mulți o cunosc. Actuala stemă a Capitalei este valabilă din anul 1993 și pentru cine nu cunoaște, conţine un scut roşu în care este înfăţişat Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Acesta este aureolat şi în poziţie pedestră, purtând vestimentaţia specifică legiunilor romane şi atributele unui sfânt militar, suliţă şi cruce.

Scutul este plasat pe pieptul unei acvile de aur, care poartă o cruce în cioc şi o coroană deschisă desupra capului. Ciocul şi ghearele acvilei au culoare roşie, purtând în gheară o sabie de argint cu mâner de aur, iar în cea stângă un sceptru în aceeaşi cromatică. În partea inferioară a scutului este prezentată o eşarfă tricoloră pe care stă scrisă deviza: „Patria şi dreptul meu”.

Întreaga reprezentare este plasată într-un scut albastru, deasupra se află o coroana murală de argint, formată din 7 turnuri crenelate. Deasupra coroanei murale se găseşte o acvila cruciată, în zbor deschis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...