Probleme mari pentru sistemul de termoficare din București. Ce pierderi a înregistrat în 2021

Elena Avramescu 26.10.2022, 15:18
Probleme mari pentru sistemul de termoficare din București. Ce pierderi a înregistrat în 2021

Încă o veste proastă pentru Bucureșteni, în contextul în care se confruntă cu certitudinea unei noi ierni fără căldură. Se pare că sistemul centralizat de termoficare din București a avut în 2021 pierderi extrem de mari de căldură, mai precis de 37%, potrivit unui bilanțul energetic publicat de Primăria Capitalei.

Pierderi mari pentru sistemul de termoficare din Capitală

Mai precis, bilanțul energetic arată că pierderile reale de căldură din rețeaua primară, precum și punctele termice și rețelele de distribuție aferente acestora, în anul 2021, au fost de 36,77%.

„O concluzie a acestei analize este faptul că în perioada 2018-2021 pierderile de energie termică în rețeaua primară au crescut de la 23,82% la 28,58%, în timp ce cantitatea de agent termic furnizată din rețeaua de transport a scăzut cu 12,81%”, se arată în bilanțul publicat de Hotnews.

Ulterior s-a aflat și cauza pierderilor de energie termică din circuitul primar, acestea fiind făcute din cauza vechimii conductelor ce alcătuiesc rețeaua, mai ales că 65% dintre ele au mai mult de 25 de ani vechime. În plus, consecința majoră este dată de numărul mare de avarii ce se produc, mai precis de 1. 813 avarii remediate în circuitul primar în anul 2021 și de deteriorarea izolației clasice a conductelor.

Ulterior au fost găsite și alte cauze, precum supradimensionarea rețelelor față de consumurile actuale, dar și o lipsa a sistematizării rețelei.

„Pierderile în rețelele secundare aferente centralelor termice se ridică la un nivel acceptabil pentru astfel de sisteme, în condițiile date de funcționare. Pierderile de energie termică în rețeaua secundară au crescut de la 11,22% la 11,98%, în timp ce cantitatea de agent termic furnizata pentru încălzire și apă caldă de consum a scăzut cu 12,77%.

Principala cauza a pierderilor de energie termică o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua secundară (aproape 50% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecință majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc -1.804 avarii remediate în circuitul secundar în anul 2021) și deteriorarea izolației clasice a conductelor, amplasate exclusiv în subteran”, găsim notat în raport.

S-au făcut câteva planuri pentru reducerea pierderilor de energie, și anume demararea programului de reabilitare a rețelelor termice primare și înlocuirea cu conducte preizolate, prevăzute cu sistem de detectare automată a pierderilor, iar pentru rentru reabilitarea sistemului de distribuție ar mai fi nevoie de încă 400 milioane de euro.

Până în prezent, Termoenergetica furnizează energie termică pentru 10.032 de Asociații de proprietari/locatari din 8.091 de blocuri de locuințe, pentru 74 de cămine și 313 imobile/case, ceea ce înseamă că furnizează energie către aproximativ 1.170.000 de locuitori. În plus, din totalul energiei tehnice furnizate de Termoenergetica, consumul populației reprezintă un procent de 92,21%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...