Primăria Capitalei are conturile blocate. Omul de afaceri Costică Costanda cere plata datoriei de 120 milioane de euro

Ana Anitoiu 04.05.2022, 17:53
Primăria Capitalei are conturile blocate. Omul de afaceri Costică Costanda cere plata datoriei de 120 milioane de euro

Primăria Capitalei are conturile blocate, după ce omul de afaceri Costică Costanda a cerut plata datoriei de 120 milioane de euro. Instituția nu mai poate să facă investiții, ci doar să-și achite cheltuielile de funcționare. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut clarificări.

Nicușor Dan, despre conturile blocate ale Primăriei Capitalei

Primarul general al Capitalei a spus, miercuri, că a fost blocată doar suma principală de 75 de milioane de euro și dobânda penalizatoare până în anul 2020, când a început procesul în care este implicat omul de afaceri. În total, instituția are de plată aproximativ 120 de milioane de euro. Pentru calculul penalităților, a mai fost un litigiu care s-a încheiat în acest an.

„Intenția noastră este de a plăti, pentru că este o obligație legală, însă nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro. Fără să intru în detaliile negocierilor pe care le avem, propunerea noastră este de a plăti eșalonat rate lunare.

Blocarea conturilor pentru investiții ale PMB nu ajută pe nimeni: nici noi nu putem să plătim investiții în perioada în care avem conturile blocate pentru investiții și nimeni nu cred că o să-și închipuie că o să putem să scoatem 120 de milioane de euro ca să plătim”, a explicat Nicușor Dan.

Primaria Capitalei are conturile blocate
Nicusor Dan. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum a ajuns Primăria Capitalei datoare cu 120 de milioane de euro

Întreaga poveste începe în urmă cu aproape două decenii, când Costică Constanda a cumpărat de la familia Lincaru dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. În 2001, el a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Băsescu, pe atunci primar general al Capitalei, a hotărât să păstreze Satul Francez și i-a oferit omului de afaceri, la schimb, Parcul Bordei.

Ulterior, Costică Constanda și-a exprimat intenția de a construi acolo clădiri de locuințe. Însă, primăria s-a opus, pentru că Parcul Bordei este un spațiu verde. Omul de afaceri s-a adresat instanței, iar judecătorii s-au pronunțat în favoarea lui.

Prin urmare, judecătorii au obligat Consiliul General al Municipiului București să-i aprobe lui Costică Constanda construirea unor blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei și să-i plătească despăgubiri în valoare de 18 milioane de euro. Însă, la această sumă s-au mai adăugat penalități de aproximativ 12 milioane de euro.

O nouă schimbare ce a dus la datoria Primăriei Capitalei

Primarul general al Capitalei de la acea vreme, Adriean Videanu, a vrut să găsească o altă rezolvare, ca să nu plătească acea sumă, iar Parcul Bordei să rămână spațiu verde. Astfel, în 2008, edilul și Costică Constanda au semnat un contract prin care omul de afaceri a renunțat la terenul din parc și a primit la schimb o suprafață identică în Satul Francez.

În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului București s-a obligat să-i aprobe lui Costică Constanda, în Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal ce îi permitea să construiască blocuri de 5 etaje. Însă, acel PUZ nu a fost aprobat în timp util, adică până pe 30 iunie 2010, ci abia în luna decembrie a acelui an.

Concret, Costică Constanda avea un contract de vânzare-cumpărare a terenului din Satul Francez cu Raptis Kavouras. În acesta, se menționa că dacă PUZ-ul nu va fi aprobat până pe 30 iunie 2010, contractele se desființează. Din acest motiv, omul de afaceri s-a adresat din nou instanței, cerând recuperarea prejudiciului. În iunie 2019, ÎCCJ s-a pronunțat definitiv în favoarea lui.

Motivul pentru care nu a fost aprobat PUZ-ul în timp util

Mai întâi, PUZ-ul nu a fost aprobat din lipsă de cvorum în ședința Consiliului General de la data de 25 septembrie 2009. Consilierii PSD și PNL părăsiseră sala. Apoi, consilierii generali au fost notificați de familia Constanda să-și respecte pactul asumat.

În ședința din 30 septembrie 2009, povestea s-a repetat. Consilierii PSD și PNL au ieșit din sală spunând că nu sunt de acord să voteze proiecte imobiliare care sluțesc Capitala. O altă ședință a Consiliului General a fost convocată în aceeași zi, pentru rezolvarea problemei, dar grupurile PSD și PNL nu s-au prezentat.

Pentru ca omul de afaceri Costică Constanda să-și poată recupera prejudiciul, în timp ce primar general al Capitalei era medicul Sorin Oprescu, Primăria Capitalei a chemat în garanție toți consilierii generali din perioada 2004 – 2012.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...