Prima reacție de la Guvern referitoare la românii din Leipzig: de ce vor polițiștii germani să știe când și unde se cazează

Ciprian Ioana 22.08.2019, 11:16
Prima reacție de la Guvern referitoare la românii din Leipzig: de ce vor polițiștii germani să știe când și unde se cazează

O nouă situație arată cum e, de fapt, țara noastră privită peste hotare. De această dată, românii au intrat în atenția polițiștilor din Leipzig, Germania, care vor să fie anunțați când în oraș apar conaționali.

Zilele trecute, s-a aflat că Poliția din Leipzig le-a cerut hotelierilor să raporteze imediat atunci când cazează români. Autoritățile ar vrea să știe totul despre aceștia, deși nu sunt suspecți de nimic: nume, unde și cât timp sunt cazați.

Poziția oficială a polițiștilor germani a fost că erau în toiul pregătirilor pentru un festival local. Evenimentul a avut loc weekendul trecut, iar polițiștii au susținut că au vrut să evite situațiile din anii precedenți când în zona respectivă au fost prinși mai mulți hoți din România.

Astfel, hotelurilor li s-a cerut să raporteze dacă au români cazați, pentru ca Poliția să poată identifica dacă nu cumva hoții și-au făcut apariția și anul acesta. Numai că mai multe organizații civice au atras atenția că demersul este unul rasist și discriminatoriu.

Cum se apără Poliția din Leipzig

Autoritățile din orașul german susțin că nu au făcut nimic ilegal și că sunt acoperiți de lege.

„În termenii stabiliți de lege, poliția poate adopta măsurile necesare pentru a evita problemele de siguranță și ordine publică”, a declarat unul dintre reprezentanții Poliției. De asemenea, aceștia insistă că au primit informații cum că ar fi fost identificat un grup de infractori care se pregăteau să acționeze la festivalul local.

Cum a reacționat Guvernul de la București

O primă reacția a venit și de la Guvernul de la București, prin vocea ministrului pentru Românii de Pretutindeni. Natalia Intotero consideră că acest tratament discriminatoriu la adresa românilor este inacceptabil.

„Am aflat cu surprindere şi îngrijorare că la Leipzig, în Germania, Poliţia le cere hotelierilor să anunţe dacă au cazaţi cetăţeni români. Este inacceptabil ca românii din Germania sau cei care calătoresc în Germania să fie supuşi unei asemenea forme de discriminare care ne pune pe toţi, ca popor, într-o lumină nefavorabilă şi nedreaptă”, precizează Natalia Intotero.

Natalia-Elena_Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni
Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni

Ministrul a amintit că în Germania trăiește o importantă comunitate de români – 850.000, după cum arată cifrele oficiale – și că aceștia contribuie la cea mai puternică economie a Europei.

În aceste condiții, n-ar trebui să fie tratați în acest fel.

„Urmărim îndeaproape această situaţie îngrijorătoare, menţinând legătura cu MAE şi cu misiunea diplomatică a României la Berlin, unde domnul ambasador face deja demersuri pe lângă autorităţile din Leipzig. Situaţia este cunoscută şi de către doamna premier Viorica Dăncilă, care a cerut toate datele legate de acest caz, precum şi informări legate de evoluţiile ulterioare”
Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni

Potrivit legilor în vigoare, toți cetățenii europeni au drepturi și obligații similare și nu trebuie să beneficieze de tratament diferit, indiferent de statul din care provin sau în care se află. 

 

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe