Prima reacție a României după imaginile de la Bucha. Ministrul Afacerilor Externe: „Condamnăm atrocitățile”

Ioana Bucur 03.04.2022, 23:06
Prima reacție a României după imaginile de la Bucha. Ministrul Afacerilor Externe: „Condamnăm atrocitățile”

Sute de civili au fost găsiți uciși pe străzile unui oraș din regiunea Kiev, după retragerea armatei ruse. Liderii lumii vorbesc despre crime de război, Volodimir Zelenski, despre genocid. Republica Moldova declară zi de doliu național. Moscova neagă orice acuzație. Duminică seara a apărut prima reacție a României după imaginile de la Bucha. Mesajul transmis de Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

România, prima reacție după apariția imaginilor de la Bucha

Adevărul ororilor trăite de civilii ucraineni ce au stat în calea armatei ruse a ieșit la iveală, mai mult ca oricând, în ziua 39 a războiului, odată cu apariția în spațiul public a imaginilor terifiante de la Bucha.

Peste patru sute de civili uciși au fost găsiți pe teritoriile din regiunea Kiev după retragerea trupelor trimise de Moscova, a anunțat, duminică, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Dmitri Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a publicat pe platformele de social media mai multe imagini terifiante din Bucha.

„Masacrul de la Bucea a fost deliberat. Ruşii vor să elimine cât de mulţi ucraineni pot. Trebuie să îi oprim şi să îi dăm afară.

Cer ACUM noi sancţiuni devastatoare din partea G7 (Grupul celor mai industrializate şapte ţări din lume, n. red.): embargo pentru petrol, gaze, cărbuni; închiderea tuturor porturilor pentru navele şi bunurile ruseşti, deconectarea tuturor băncilor ruseşti de la SWIFT”, a trasmis Kuleba.

Tot duminică a apărut și prima reacție a României după imaginile de la Bucha. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a cerut, printr-un mesaj postat pe Twitter, ca autorii atrocităților comise în Ucraina să fie trași la răspundere în fața justiției.

„Condamn cu tărie atrocităţile comise în Bucha şi în alte oraşe din Ucraina ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Toţi autorii unor astfel de crime internaţionale trebuie să fie traşi la răspundere de justiția internațională. România sprijină pe deplin o anchetă amănunţită făcută de Curtea Penală Internațională”, a scris Aurescu, duminică, pe Twitter.

Prima reacție a României după imaginile de la Bucha. Ministrul Afacerilor Externe: „Condamnăm atrocitățile”

Rusia neagă orice acuzație

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că toate crimele comise de soldații ruși în Ucraina trebuie judecate și pedepsite de justiția internațională, adăugând că victimele așteaptă să li se facă dreptate.

„Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldații ruși trebuie judecate și pedepsite de justiția internațională. Copiii, femeile, civilii abuzați și uciși cu sânge rece așteaptă să li se facă dreptate”, a scris,pe Twitter, premierul Ciucă.

Rusia neagă orice acuzație: „În perioada în care această localitate s-a aflat sub controlul forţelor armate ruse, niciun localnic nu a fost supus unor acţiuni violente”, a transmis Ministerul Apărării rus.

Ministerul Apărării de la Moscova a mai declarat că filmările şi fotografiile surprinse cu cadavre pe străzile din Bucha „sunt o nouă provocare” şi „o nouă producţie a regimului de la Kiev pentru media occidentale”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...