Sorin Cîmpeanu se apără de acuzația de plagiat. Ce dovadă a adus ministrul Educației

Beatrice Dumitru 28.09.2022, 14:20
Sorin Cîmpeanu se apără de acuzația de plagiat. Ce dovadă a adus ministrul Educației

Sorin Cîmpeanu este acuzat că a plagiat într-un curs universitar, după ce în 2006 ar fi reprodus, sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de alți doi autori. Ministrul Educaţiei a afirmat că cei care au lansat acuzațiile la adresa sa „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” și a publicat dovada care ar trebui să arate că nu a plagiat.

Dovada lui Sorin Cîmpeanu că nu a plagiat

După apariția acuzațiilor de plagiat, USR și Forța Dreptei au depus o moţiune simplă împotriva ministrului Educației, moţiune care se numeşte „România Educată să fure. Sorin Cîmpeanu face şcoala de ruşine”.

La trei zile de la izbucnirea scandalului, Sorin Cîmpeanu a publicat pe pagina de Facebook un document pentru a dovedi că nu a plagiat. Este vorba despre o declarație a profesorului Ioan Pleșa, unul dintre profesorii care a semnat cursul universitar, însușit apoi de ministrul Educației. În documentul de două pagini, profesorul îl laudă pe Sorin Cîmpeanu și explică și toate etapele colaborării cu acesta.

În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict în interesul didactic al pregătirii studenţilor, am considerat oportun şi necesar ca domnul Sorin Cîmpeanu, devenit prin muncă proprie titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat şi pe care l-am perfecţionat vreme de 15 ani”, se arată în documentul lui Ioan Pleșa.

„Acuze demontate şi de această dată”

Alături de acest document semnat de profesorul universitar, Sorin Cîmpaenu a scris și un mesaj. „Acuze demontate şi de această dată – mărturia edificatoare a profesorului Ioan Pleşa”.

Acum, ministrul Educației trebuie să aștepte rezultatul moțiunii simple depusă de USR și Forța Dreptei, care va fi dezbătută și votată pe 4 octombrie.

Domnul Cîmpeanu a reușit o mare contraperformanță: de unde era doar apărătorul plagiatorilor, s-a dovedit că este chiar el plagiator. De fapt, dânsul făcea legi ca să scape de aceste acuzații”, a declarat vicepreședintele USR, Ionuţ Moşteanu.

Marți, 27 septembrie, a avut loc un protest la Ministerul Educației prin care s-a cerut demisia ministrului Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat din Guvernul Ciucă. Protestatarii au adus un banner pe care scria „Demisia” și au afișat mesajul „Republica România plagiată” pe o fotografie cu Sorin Cîmpeanu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...