Prima reacție a lui Klaus Iohannis, după decizia CCR privind propunerile de miniștri: ce a anunțat președintele – LIVE TEXT

Ciprian Ioana 18.09.2019, 16:58
Prima reacție a lui Klaus Iohannis, după decizia CCR privind propunerile de miniștri: ce a anunțat președintele – LIVE TEXT

Președintele Klaus Iohannis are o primă reacție după decizia CCR, cerută după ce miniștrii propuși de Dăncilă au fost respinși în două rânduri de șeful statului.

Declarații Klaus Iohannis – LIVE TEXT

  • Prima observație pe care aș face-o: decizia de astăzi a CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de 3 săptămâni
  • Prim-ministrul este obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere
  • Constat că și CCR a ajuns în mod corect și inevitabil exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni
  • Guvernul și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă în fața Parlamentului pentru un vot de validare
  • Celelalte chestiuni menționate de CCR, legate de numiri și revocări ale miniștrilor, sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei premier de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi votul de încredere
  • Deciziile le voi lua după publicarea și analiza motivării CCR
  • Soluția este simplă: doamna prim-ministru, vă mai spun o dată, poftiți în fața Parlamentului de îndată pentru votul de validare!

CCR a decis, miercuri, să admită parțial existența unui conflict juridic între Guvern și Președinție.

Judecătorii au stabilit că președintele trebuie să revoce miniștrii demiși, să numească interimarii propuși de premier și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

Pe de altă parte, însă, președintele nu e obligat să numească și titularii. În această situație, premierul Viorica Dăncilă trebuie să meargă în Parlament pentru un vot de încredere, pentru că Guvernul nu mai este alcătuit din coaliția PSD-ALDE.

Mihaela Ciochină, consilier al Administrației Prezidențiale, a spus, la ședința CCR, că acest conflict este mai degrabă unul politic.

„Considerăm că presupusul conflict este unul politic, premierul negând la acest moment destrămarea coaliției de guvernare, iar un eventual conflict juridic de natură constituțională ar putea fi numai între Guvern și Parlament, generat de refuzul implicit al prim-ministrului de a solicita aprobarea Parlamentului”
Mihaela Ciochină, consilier prezidențial

Prima reacție a Vioricăi Dăncilă după decizia CCR

viorica dancila psd congres
Inquam Photos / Octav Ganea

Și șefa Guvernului a avut o primă reacție după decizia CCR. Premierul consideră că judecătorii au dat dreptate Guvernului.

Viorica Dăncilă a reacționat pe Facebook:

Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția! Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul.

Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere.

Decizia CCR îl obligă totodată pe președinte să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, motivare pe care nu am primit-o niciodată din partea președintelui Iohannis, așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest.

Așteptăm ca președintele să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile respectând Constituția pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conștient! Îi cer președintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală și cu soarta românilor.

Este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege și de responsabilitate pentru soarta românilor. Așa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările goale, de atacurile disperate și piedicile opoziției.

Urmăriți Impact.ro și pe