Prima călătorie în jurul lumii a fost făcută de un dobrogean. În ce secol a avut loc

Andrei Cezar 11.08.2020, 15:37

O călătorie în jurul lumii este dificil de imaginat fără mijloacele actuale de transport, însă ea a fost posibilă încă din secolul al V-lea după Hristos, atunci când caii și corăbiile erau singurele mijloace de deplasare pe distanțe mai lungi. Reușita este cu atât mai importantă pentru noi ca popor, dat fiind faptul că cel care a realizat această expediție a fost un get din Dobrogea.

Prima călătorie în jurul lumii, realizată de un dobrogean

„După ocolul mării şi după ce am văzut (cercetat) întreaga lume, am lăsat la o parte pe cele care au fost mai întâi, pe care alţii nu le-au cunoscut, şi, prin mine însumi, cu o uriaşă şi preaistovitoare cercetare, purtat-am de grijă şi celor trecute cu vederea, şi orânduit-am şi pe cele descoperite”

Această relatare îi aparține lui Aethicus (se citește Eticus) Donares, cunoscut și ca Ister sau Histricus – un get din Sciția Minor (Dobrogea de astăzi) – și se găsește în opera sa ”Cosmographia”. El a fost cel care a inițiat și dus la bun sfârșit prima călătorie în jurul lumii, care a durat 4 ani, între 461-465.

S-a născut în 421 din părinți de viță nobilă în cetatea Histria din Dunogeția (Geția de la Dunăre) sau Dobrogea de astăzi.

Fără dar și poate, Aethicus Donares (Ister) este una dintre cele mai importante personalități ale scolului al V-lea. Viziunea și curajul de a porni în această expediție i-au adus bravului get izbânda mult dorită și, totodată, faimă. Căci operat pe care a scris-o după această călătorie, numită ”Cosmographia”, a fost și este și în ziua de astăzi un izvor de inspirație pentru zeci de autori care au scris nenumărate cărți despre ea.

Aethicus Donares a început pregătirea echipajului, format din 101 cavaleri Zamolxieni, cu 5 ani înainte de plecare, între 456-461.

Expediția sa a durat 4 ani, până în anul 465, iar traseul pe care getul l-a parcurs este următorul:

    • Histria – Marea Mediterană – Coloanele lui Hercule – insulele Britanice – insulele Feroe – Islanda – Groenlanda – țărmul nordic al Canadei și Alaskăi – peninsula Kamceatka – arhipelagul Nipon – Groapa Marianelor – arhipelagul Filipine – Malaezia – Papua Noua Guinee – insula Sumatra, Indonezia – Sri Lanka, Ceylon – Marea Arabiei – Marea Roșie, de unde a transbordat totul, peste istmul Suez, apoi urmează coasta de est a Mediteranei – Sudul Asiei Mici și înapoi acasă.
Prima călătorie în jurul lumii a fost făcută de un dobrogean. În ce secol a avut loc
Prima călătorie în jurul lumii a fost făcută de un dobrogean. În ce secol a avut loc

”Cosmographia”, scrisă în trei limbi: geto-dacă, latină și grecă

O asemenea călătorie nu putea, sub nicio formă, să rămână fără a fi scrisă o capodoperă literară despre ea. Aethicus Donares a redactat ”Cosmographia” în trei limbi: întâi în limba sa maternă getă sau dacă, iar ulterior a tradus-o în latină și greacă, potrivit website-ului romaniadeierisideastazi.ro

Textul original, cel în limba getă, a fost scris cu un alfabet propriu, din care s-au inspirat ulterior Chiril și Metodiu când au făcut alfabetul chirilic, slavon.

Varianta în limba latină a ajuns ulterior la călugărul benedictin Ieronim din Freising (Bavaria) care, în anul 763, a realizat o compilație abreviată, redusă la 100 de pagini (mai exact cenzurată, pentru a nu sminti și îndepărta de la creștinism pe tinerii cititori), potrivit Capital.ro

În prezent se găsește un doar singur manuscris, datat din secolul al VIII-lea și este păstrat în Biblioteca Publică a Universităţii din Leipzig, Germania.

Urmăriți Impact.ro și pe