Prezența la școală nu a durat decât o săptămână pentru elevii din 13 localități. De luni trec în online, incindența a depășit 6 la mie

Stan Filon 17.09.2021, 15:09
Prezența la școală nu a durat decât o săptămână pentru elevii din 13 localități. De luni trec în online, incindența a depășit 6 la mie

Chiar dacă școala cu prezență a început doar de câteva zile, elevii din nu mai puțin de 13 localități se reîntorc de luni, 20 septembrie, la cursurile online, din cauza pandemiei de coronavirus. În aceste localități, rata de infectare a scăpat de sub control.

Elevii din 13 localități din România revin la cursurile online

Rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori în 13 localități din România, iar școlile au fost închise de autorități, pentru protejarea copiilor. Astfel, elevii din aceste localități vor începe de luni cursurile online, unde își vor continua studiile.

Ministerul Educației care a publicat azi un document cu incidențele din țară, ocazie cu care am aflat că cea mai mare rată de infectare din țară este într-o comună din Satu Mare. Potrivit documentului, 5 localități din județul Satu Mare, două din județul Cluj și câte una din Sibu, Arad, Caraș-Severin, Sălaj, Dolj, Neamț au rata de infectare mai mare de 6 la mia de locuitori. Cea mai mare rată de infectare din România este în localitatea Târșolț, din județul Satu Mare, unde rata de incidență a ajuns la 13,88. Aceasta este urmată de localitatea Șeica Mică, din județul Sibiu, unde rata de infectare a ajuns la 11,15 și de Cărand, din Arad, unde se înregistrează o rata de incidență de 10,22.

Elevii din 13 localitati din Romania revin la cursurile online
Elevii din 13 localitati din Romania revin la cursurile online

Care scenariile după care vor funcționa școlile

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat pe 1 septembrie că, până la rata de infectare de 6 la mie, toate creşele, grădiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică. După depăşirea acestui prag, vor fi deschise doar creşele şi grădiniţele şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special.

Iată care sunt scenariile după care își vor desfășura cursurile elevii în anul școlar 2021-2022, în funcție de rata de incidență:

”1 Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor/preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori. 

2: Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor/preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității. participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității”.

De asemenea, cercetătorul Octavian Jurma spune că numărul de noi cazuri de coronavirus va exploda pur și simplu în România, iar școlile și grădinițele ar urma să se închidă în cel mult trei săptămâni, iar elevii vor reveni la cursurile online.