O școală din Timiș e obligată să înceapă cursurile online, dar nu are internet. Cum explică autoritățile

Stan Filon 09.09.2020, 15:08
O școală din Timiș e obligată să înceapă cursurile online, dar nu are internet. Cum explică autoritățile

Începerea noului an școlar este un adevărat coșmar pentru conducerea unei școli din județul Timiș. Instituția de învățământ din localitatea Bara este singura din județ care trebuie să înceapă noul an școlar în scenariul 3, adică online, din cauza cazurilor de coronavirus. Școala nu este însă conectată la internet.

Singura școală din județul Timiș care va începe școala în scenariul roșu nu are internet

Autorităţile spun că în localitate nu există niciun caz de coronavirus și caută soluţii ca până la începerea noului an şcolar localitatea să intre în scenariul verde.

Ministerul Sănătății a emis cifrele în baza cărora s-au stabilit scenariile după care va începe școala în toată țara. Aceste cifre arată că singura localitate din Timiş aflată în scenariul roşu, care prevede începerea cursurilor exclusiv în sistemul online, este localitatea Bara, deoarec acolo au fost înregistrate trei cazuri de coronavirus.

Singura școală din județul Timiș care va începe școala în scenariul roșu nu are internet
Singura școală din județul Timiș care va începe școala în scenariul roșu nu are internet

Trei persoane cu coronavirus, depistate în localitate

Întrebat, într-o videoconferinţă, dacă există şcoli din judeţ care nu au internet sau dispozitive electronice pentru predarea cursurilor online, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Marin Popescu, a declat că tocmai şcoala primară din Bara, unde sunt înscriși şapte elevi şi 10 copii de grădiniţă, nu are acces la internet.

„La Bara nu avem internet. Acolo este pe scenariu roşu, copiii nu vor merge la şcoală. Reprezentanţii unităţii de învăţământ vor pregăti seturi de documente, fişe, „printuri” pe care le vor transmite copiilor acasă. După 14 zile, elevii vor reveni la şcoală. Am anunţat ministerul că nu avem internet şi am solicitat şi un număr de şapte tablete”, a declarat Marin Popescu

Prefectul spune că s-a produs o eroare nefericită, iar scenariul va fi verde

Potrivit prefectului de Timiş, Liliana Oneţ, localitatea Bara nu trebuia să fie în scenariul roșu. Aceasta spune că a fost o eroare. „Bara va putea funcţiona pe scenariul verde pentru că cei trei pozitivi de la Bara au doar flotant în Bara şi au domiciliul la Lugoj. Toţi trei sunt în izolare şi în carantină la Lugoj.

Primarul de la Bara ne-a sunat zilele trecute şi ne-a spus că nu are niciun pozitiv, s-a făcut ieri şi astăzi o verificare şi am constatat că cele trei persoane de la Bara au doar flotantul în Bara, dar au domiciliul la Lugoj, unde sunt şi în carantină”, a declarat prefectul de Timiş, Liliana Oneţ.

Până apar cifrele corecte, Inspectorul şcolar susţine că scenariul prevăzut pentru şcoala din Bara rămâne acelaşi: roşu.