EXCLUSIV

Medicamentele ieftine ar putea fi scoase de pe piață. Dragoș Damian: „Dacă ai un preț impus și îți cresc costurile, medicamentul devine nerentabil”

Gabriela del Pupo 25.10.2022, 12:56
Medicamentele ieftine ar putea fi scoase de pe piață. Dragoș Damian: „Dacă ai un preț impus și îți cresc costurile, medicamentul devine nerentabil”

Producătorii de medicamente avertizează că dacă statul nu intervine pentru a sprijini această industrie, în special în contextul creșterii costurilor de producție, unele medicamente care sunt disponibile la un preț foarte mic ar putea dispărea de pe piață. Din păcate situația rămâne fără rezolvare chiar dacă producătorii au tras semnale de alarmă și înainte ca prețul energiei să influențeze costurile de producție. Impact.ro a stat de vorbă cu Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, care spune că grupul de lucru anunțat de Alexandru Rafila în urmă cu doar câteva săptămâni, nu a contactat încă producătorii de medicamente din România.

„Fiecare își face propriile calcule, și decid dacă scot sau nu medicamentul din uz”

O problemă care a rămas fără soluție ani de zile ar putea să genereze o adevărată criză dacă statul nu intervine. Deocamdată promisiunile au rămas la stadiul de plan și mulți producători de medicamente se văd în situația de a abandona producția anumitor produse care au un preț mic în farmacii. În cazul în care un astfel de medicament nu va mai fi produs în România, soluția este ca acesta să fie importat însă cu un preț mult peste cel practicat de companiile producătoare din România.

Dragos Damian CEO Terapia Cluj

„Medicamentele au preț impus, dacă vreți reglementat, cum se dorește la energie, și în momentul în care tu ai un preț impus pe de o parte dar pe de altă parte îți cresc costurile cu materiile prime, utilitățile, forța de muncă, șamd, medicamentul devine nerentabil. Este cazul medicamentelor celor mai ieftine. Și atunci producătorii se decid, fiecare își face propriile calcule, și decid dacă scot sau nu medicamentul din uz.

Toate aceste costuri pe care noi le avem, în creștere, de două, trei ori, noi nu le putem reflecta, și nici nu trebuie să le reflectăm în prețul la medicamente. Așa că avem nevoie de sprijinul autorităților, să dovedească flexibilitate în metodologia de calcul a prețurilor. Noi nu am văzut niciodată pe parcursul anilor o flexibilitate.

În momentul în care dispare un medicament din România el este adus de obicei pe nevoi speciale. Ceea ce este o practică cel puțin dubioasă, adică decât să fii de acord să crești prețul la un producător, care deja are o autorizație pe piață, tu dai un preț mai mare la unul pe care îl aduci pe nevoi speciale. Pentru că medicamentele aduse pe regimul acesta nu fac obiectul nici unei reglementări de preț.”, spune Dragoș Damian.

Reclamele pe care le văd românii la televizor. Câte din ele sunt la medicamente

Ce spunea ministrul Sănătății în urmă cu o lună?

În urmă cu doar câteva săptămâni Alexandru Rafila a anunța că a fost înfiinţat un grup de lucru pentru a soluționa problema medicamentelor care riscă să dispară de pe piață și a vorbit despre prețurile la care sunt comercializate medicamentele. Din păcate acest grup de lucru nu a contactat încă reprezentanții marilor producători de medicamente.

„O rezolvare punctuală a unei probleme nu înseamnă că o rezolvă în ansamblu. E important să avem pe piaţă medicamentele la cel mai mic preţ care face posibilă prezenţa medicamentului pe piaţă, nu cel mai mic preţ care duce la dispariţia medicamentului pe piaţă. Discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente e complexă, legată de cum se face preţul acestor medicamente, de interesul unui distribuitor să aducă pe piaţă un medicament cu preţ foarte mic şi o să vă prezentăm o abordare integrată”, spunea Alexandru Rafila.

După ce mai mulți manageri de instituții medicale au avertizat că există întreruperi în aprovizionarea spitalelor cu medicamente, Rafila a explicat că situația este mai amplă și este legată de cum se realizează preţul acestor medicamente și de interesul distribuitorilor.

„Nu este nici o discuție cu jucătorii din piață, poate au discuții interne. Declarațiile sunt frumoase, le știm de ani de zile. Gândiți-vă că producătorii de mâncare au scumpit produsele de 2-3 ori, doar ca să faceți o comparație, noi nu am putut să creștem prețurile nici măcar cu 5 bani. Este o legislație din 2009. În Europa există un sistem în care țările își compară prețurile unele cu altele, dar în contexte diferite. De exemplu, prețul din Polonia este comparat cu prețul din România, dar în Polonia nu există taxa clawback de 15-25%. Venitul pentru producător este mai mare.”, spune Dragoș Damian.

Specialistul a mai precizat că problema este pasată de la un minister la altul fără o comunicare reală între instituții sau o consultare cu producătorii care sunt direct afectați de această situație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...