Sunt vești proaste pentru români încă din prima zi a anului 2022, întrucât preţurile la alimentele de bază cresc chiar de astăzi. Astfel, se anunță un adevărat prăpăd pentru români. Prima zi a noului an 2022 vine cu prețuri mai mari la carburanți, ceea ce va duce automat la scumpirea alimentelelor. Spre exemplu, pentru o pâine românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar cu 15% mai mulți bani decât până acum.
Sunt vești rele pentru români încă din prima zi a anului 2022. Prețurile la alimente cresc de astăzi pentru că se scumpesc carburanții, ceea ce duce la creșteri de preț în lanț la mâncare.
Astfel, preţurile la alimentele de bază o iau razna chiar din prima zi a anului care tocmai a început.
Dragoș Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, SINDALIMENTA, a anunțat luni, la Profit TV, că sunt aşteaptate scumpiri în toate sectoarele, de la 1 ianuarie 2022, începând cu produsele de panificaţie, carne de porc și până la produsele lactate. Astfel, va fi prăpăd pentru români în următoarea perioadă.
Sectorul panificaţiei este cel mai afectat în această perioadă, pentru că este influențat puternic și de creşterile de preţ la energie, mai spune președintele SINDALIMENTA.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Discutăm de creşterea preţului la cereale, a mai crescut după seceta de anul trecut, creşterea preţului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector.
Creştererile pot ajunge până la 60%, sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică. În sectorul panificaţiei se fac calcule de preţuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel”, a mai precizat Dragoș Frumosu.
Conform lui Dragoș Frumosu, dacă până acum preţurile au crescut cu 15%, sigur vor creşte cu încă 15%, ceea ce va însemna o creștere substanțială la raft.
„Vă spun cu toată responsabilitatea. Probabil de sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac cu 30% mai scump ca anul trecut”, spunea Dragoş Frumosu înainte de Crăciun, precizând totodată că la acea vreme se înregistrau deja creşteri de preţuri la ulei cu 20%, iar la lactate cu 5 şi 7%.
De asemenea, prețul la carnea de pasăre va crește cu 10-15% înt-o primă fază, în contextul în care România importă circa 80% din necesarul de pe piaţă, atât carne, precum și preparate din carne de pasăre.