Prețul polițelor RCA s-a triplat în ultimul an. Unele costă cât salariul minim

Ana Anitoiu 17.02.2022, 13:08
Prețul polițelor RCA s-a triplat în ultimul an. Unele costă cât salariul minim

Prețul unor polițe RCA s-a triplat în ultimul an. Au ajuns să coste cam cât salariul minim pe economie, astfel că reprezintă un lux pentru mulți dintre șoferii din țară, pe care acestea îi pot scuti de multă bătaie de cap în cazul în care sunt implicați într-un accident.

La cât a ajuns prețul unor polițe RCA

Mai exact, polița RCA cu decontare directă pentru un șofer în vârstă de 30 de ani a ajuns să coste 2.000 de lei pe an. Adică de trei ori mai mult decât costa la începutul anului trecut.

„Costurile variază între câteva zeci de lei și câteva sute de lei, în funcție de criteriile pe care le are fiecare asigurător”, a spus Ștefan Ichim, consultant industria auto asigurări.

Astfel, dacă pentru un RCA obișnuit costurile se situează între 1.300 și 1.800 de lei, pentru decontare directă șoferii trebuie să plătească cu cel puțin 200 – 300 de lei mai mult pe an.

Pretul politelor RCA s-a triplat in ultimul an
Pretul politelor RCA s-a triplat

Care este avantajul polițelor RCA mai scumpe

Pe de altă parte, polițele RCA cu decontare directă le sunt utile șoferilor, pentru că în cazul în care sunt implicați într-un accident nu mai trebuie să aștepte după firma de asigurări a celui vinovat. Conducătorii auto pot merge direct la service să-și repare mașinile lovite de alte autoturisme, prin intermediul propriilor polițe.

În acest fel, șoferii pot salva timp, întrucât nu mai este necesar să fie întocmit un dosar de daună, iar mașina de care au nevoie le este reparată mai repede.

„Daca am încheiat asigurarea cu decontare directă, mă ajută să îmi recuperez banii in momentul in care sunt lovit de altcineva”, spune și Daniel Apostol, director de comunicare Autoritatea de Supraveghere Financiară.

„E aceeași procedură care e și dacă venea cu asigurarea vinovatului, numai că se deschide dosarul de daună pe asigurarea ta. Se poate repara cu decontare directă. E mult mai bine pentru oameni.

Dacă au asigurare cu decontare directă își pot repara mașina pe asigurarea lor, fără să fie nevoiți să aștepte după asigurarea celui care l-a lovit”, a explicat și Marius Cristian Ghiță, managerul unui service auto, potrivit Antena 3.

RCA cu decontare directă a fost introdusă în urmă cu cinci ani în țară. De atunci și până în prezent, între 10 și 20% dintre clienții firmelor de asigurări au cumpărat o astfel de poliță prin care le pot fi reparate mai repede mașinile în cazul în care sunt loviți de alte automobile.

Pentru acordarea unei polițe RCA cu decontare directă trebuie să fie îndeplinite câteva condiții: accidentul auto să se fi produs pe teritoriul României, autovehiculele implicate să fie înmatriculate sau înregistrate în țară; prejudiciile să fie produse exclusiv vehiculelor; ambele vehicule implicate să aibă asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA) valabilă la data evenimentului rutier, iar prejudiciile să excludă vătămările corporale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...