Prețul petrolului, în scădere pe piața internațională. În România nu se simt efectele

Mihnea Tălău 19.07.2022, 09:40
Prețul petrolului, în scădere pe piața internațională. În România nu se simt efectele

Prețul petrolului a pierdut din avânt marți, după ce a câștigat peste 5 dolari pe baril în ședința precedentă, îngrijorările legate de faptul că creșterea puternică a țițeiului va contribui la o recesiune care va distruge cererea depășind ușor îngrijorările continue legate de oferta redusă.

Joe Biden a tatonat principalul exportator de petrol, Arabia Saudită

Contractele futures pe țiței Brent pentru scadența septembrie au scăzut cu 43 de cenți la 105,84 dolari pe baril până la 0446 GMT. Contractul a crescut luni cu 5,1%, cea mai mare creștere procentuală din 12 aprilie, transmite Reuters.

Contractele futures pe țiței WTI pentru livrare în luna august au scăzut cu 28 de cenți, la 102,32 dolari pe baril. Contractul a urcat luni cu 5,1% și a înregistrat cea mai mare creștere procentuală din 11 mai.

Contractul WTI pentru luna august expiră miercuri, iar viitorul pentru luna septembrie, cel mai activ tranzacționat, a fost de 98,98 dolari pe baril, în scădere cu 44 de cenți.

Prețul petrolului a fost zdruncinat între îngrijorările legate de aprovizionare, deoarece sancțiunile occidentale asupra livrărilor de țiței și combustibil din Rusia din cauza conflictului din Ucraina au perturbat fluxurile comerciale către rafinării și utilizatorii finali și îngrijorările crescânde că eforturile băncilor centrale de a controla inflația în creștere ar putea declanșa o recesiune care ar reduce cererea viitoare de combustibil.

Dezechilibrul subiacent dintre cerere și ofertă este la fel de strâns ca întotdeauna”, a declarat într-o notă Jeffrey Halley, analist senior de piață la OANDA. „Poate că prețurile petrolului au atins un vârf, dar cu siguranță nu pare că vor scădea substanțial de aici încolo, cu excepția cazului în care vom avea o surpriză uriașă din partea OPEC+”.

Președintele SUA, Joe Biden, a vizitat săptămâna trecută principalul exportator de petrol, Arabia Saudită, în speranța de a ajunge la un acord privind o creștere a producției de petrol pentru a domoli prețurile carburanților.

Prima calatorie a presedintelui Joe Biden in Orientul Mijlociu. Cinci concluzii dupa aceasta vizita

Cu toate acestea, oficialii din Arabia Saudită, liderul de facto al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), nu au dat asigurări clare că o creștere a producției este asigurată.

Prețul petrolului a fost susținut marți de un dolar mai slab

Warren Patterson, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la ING, a declarat într-o notă că piața a avut timp să digere vizita președintelui Biden, concluzia fiind că este puțin probabil ca OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, cunoscuți sub numele de OPEC+, să majoreze producția mai agresiv decât s-a planificat pe termen scurt.

Prețul petrolului a fost susținut marți de un dolar american mai slab, care s-a situat în jurul nivelului minim al unei săptămâni, ceea ce a făcut ca petrolul dominat de dolar să fie ușor mai ieftin pentru cumpărătorii care dețin alte monede.

„Un dolar mai slab a oferit sprijin pieței, împreună cu complexul mai larg al materiilor prime”, a declarat Patterson de la ING.

Conform previziunilor privind stocurile de petrol din SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume, este posibil ca rezervele de țiței și de distilate să fi crescut săptămâna trecută, în timp ce stocurile de benzină au scăzut probabil.

Se pare că piața românească este insensibilă la oscilațiile internaționale a prețului barilului. Când acolo crește, crește și aici, iar cand acolo scade, aici tot crește.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...