Prețul petrolului atinge cel mai ridicat prag din ultimii 7 ani. Piețele financiare au fost zdruncinate de conflictul Rusia – Ucraina

Ana Anitoiu 14.02.2022, 12:01
Prețul petrolului atinge cel mai ridicat prag din ultimii 7 ani. Piețele financiare au fost zdruncinate de conflictul Rusia – Ucraina

Prețul petrolului a atins, luni, cel mai ridicat prag din ultimii șapte ani, în contextul în care piețele financiare au fost zdruncinate de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Există temeri conform cărora o invazie declanșată de Moscova în țara vecină ar putea duce la sancțiuni americane și europene ce ar afecta exporturile de la cel mai mare producător din lume pe o piață deja restrânsă.

La ce preț a ajuns petrolul

Mai exact, cotația petrolului european (BRENT) a ajuns pe piețele asiatice, luni dimineață, la 96,16 dolari/baril. Acesta este cel mai înalt prag ce a fost atins, din septembrie 2014 până în prezent. Totodată, prețul țițeiului american (WTI) a crescut cu 1,41 dolari, adică cu 1,5%, până la 94,94 dolari pe baril.

„Dacă trupele se pun în mișcare țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari. Prețurile petrolului vor rămâne extrem de volatile și sensibile la actualizări progresive cu privire la situația din Ucraina”, a declarat analistul Edward Moya, citat de Reuters.

Săptămâna trecută, analistul David Roche a transmis că petrolul Brent ar putea ajunge „cu ușurință” la 120 de dolari pe baril în cazul în care Ucraina ar fi invadată de Rusia, iar Statele Unite ale Americii și alte țări ar sancționa în consecință exporturile de petrol și gaze naturale.

Pretul petrolului atinge cel mai ridicat prag din ultimii 7 ani
Pretul petrolului, la cel mai inalt prag din ultimii 7 ani. Foto: unsplash.com

Termen limită pentru creșterea producției de petrol

Aceste tensiuni apar în timp ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, grup cunoscut sub numele de OPEC+, se luptă să crească producția, având în vedere angajamentele lunare de a crește producția cu 400.000 de barili pe zi până în luna martie.

„Remarcăm semne de tensiune în cadrul grupului: șapte membri ai OPEC+ nu au reușit să îndeplinească creșterile cotelor în această lună, cel mai mare deficit fiind prezentat de Irak”, au declarat analiștii JP Morgan într-o informare de la data de 11 februarie.

Prețurile mari ale petrolului în Statele Unite ale Americii au încurajat firmele de energie să mărească producția. Reprezentanții firmei de servicii energetice Baker Hughes Co. au declarat vineri că au adăugat săptămâna trecută cele mai multe platforme petroliere din ultimii patru ani.

Moscova a negat că ar intenționa să invadeze Ucraina, dar a comasat aproximativ 130.000 de doldați, tancuri, rachete, dar și provizii de sânge la graniță. Kremlinul cere ca Ucrainei să nu i se permită niciodată să devină membră NATO și dorește ca Alianța Atlanticului de Nord să-și retragă prezența militară din Europa de Est.

Autoritățile americane au transmis că plănuiesc „mama tuturor sancțiunilor” împotriva Rusiei ca metodă de apărare a Ucrainei. Britanicii și germanii au avertizat de asemenea că vor exista consecințe economice pentru Moscova dacă va ataca țara vecină.

Totuși, mai mulți experți consideră că Rusia ar fi dispusă să suporte consecințele de ordin financiar și cele ale unui război pentru a-și atinge obiectivele politice în Ucraina, conform cnbc.com.

în urma unui sondaj realizat la sfârșitul lunii ianuarie, Consiliul European a transmis că cei mai mulți oameni din șapte țări membre UE cred că Rusia va invada Ucraina. Participanții la chestionar au mai spus că NATO și Uniunea Europeană ar trebui să apere Kievul dacă Moscova va ataca.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...