Prețul gazelor a crescut luni cu 79%. Record pe piața europeană. Cât a ajuns să coste un megawatt pe oră

Ana Anitoiu 07.03.2022, 14:54
Prețul gazelor a crescut luni cu 79%. Record pe piața europeană. Cât a ajuns să coste un megawatt pe oră

Prețul gazelor a crescut luni cu 79% și a atins un nou maxim istoric pe piața europeană. Creșterea a fost înregistrată în contextul în care Statele Unite ale Americii au anunțat că ar putea să impună restricții pentru importurile de petrol din Rusia, care în ciuda sancțiunilor primite până acum n-a pus capăt războiului din Ucraina.

La cât a ajuns prețul gazelor

Cotațiile pentru gaz au crescut cu 79%, la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră, la hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa. În plus, contractele „futures” din aprilie au depășit 3.600 de dolari la 1.000 de metri cubi până la ora 08:30 GMT, după cum arată datele de la bursa ICE din Londra.

Această creștere s-a produs pe baza unei tendințe de apreciere ce a determinat dublarea prețurilor săptămâna trecută, în urma declanșării războiului în Ucraina. Sancțiunile impuse de Occident împotriva Moscovei au dat peste cap pieţele de materii prime din întreaga lume. Cotaţia barilului de ţiţei a depășit 139 de dolari la bursa de la Londra, iar aluminiul şi cuprul au atins de asemenea noi maxime istorice.

Pretul gazelor a crescut luni cu 79%. Record pe piata europeana
Grupul Gazprom a facut un anunt despre livrarile de gaze

Grupul rus Gazprom, anunț referitor la livrările prin Ucraina

Însă, deocamdată, exporturile de gaze din Rusia, ce răspunde pentru 40% din importurile Europei, nu fac obiectul sancțiunilor. Gigantul rus Gazprom a anunțat, luni, că livrările prin Ucraina se desfășoară normal, în conformitate cu cererile europene.

„Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzit prin teritoriul Ucrainei în regim obișnuit, în conformitate cu cererile consumatorilor europeni în valoare de 109,6 milioane de metri cubi pentru 7 martie”, a spus reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov.

Sancționarea Rusiei în domeniul energetic, discutată în Statele Unite ale Americii

Președinta Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite ale Americii, Nancy Pelosi, a anunțat că instituția pe care o conduce analizează un act legislativ ce ar interzice importul de petrol şi alte produse energetice ruseşti, în cadrul sancțiunilor ce au ca scop izolarea Rusiei față de economia mondială.

„Proiectul nostru de lege ar interzice importul de petrol și produse energetice rusești în Statele Unite, ar anula relațiile comerciale cu Rusia și Belarus și ar face primul pas pentru a refuza Rusiei accesul la Organizația Mondială a Comerțului. De asemenea, ar împuternici Executivul să majoreze tarifele la importurile rusești”, a spus Nancy Pelosi.

O astfel de sancțiune împotriva Rusiei ar crea noi presiuni economice şi ar alimenta și mai mult inflaţia. Directorul general al companiei Engie SA, Catherine MacGregor, a declarat că orice interdicție sau limitare a livrărilor de gaze naturale ale Moscovei către Europa ar necesita măsuri guvernamentale extreme pentru raționalizarea aprovizionării industriei şi consumatorilor.

Directorul companiei Engie a mai declarat că Europa are suficiente livrări pentru a trece de iarna aceasta, dar s-ar putea confrunta cu probleme în refacerea stocurilor în timpul verii pentru următorul sezon rece.

Pe de altă parte, prim-ministrul Nicolae Ciucă a spus că nu există riscul ca România să rămână fără gaze naturale. Premierul a explicat că țara noastră importă doar aproximativ 20% din necesarul său de gaz. În curând, va putea fi folosit interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria. În plus, se lucrează la posibilitatea exploatării gazelor din Marea Neagră.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...